Zaterdag: wijn, kraters en stenen poppenWe zijn zaterdag heeeeel vroeg vertrokken omdat we een drukke dag gepland hadden. Het was de laatste echte dag in Macedonië, zondag vlogen we naar Turkije. We zijn begonnen met een mooie tocht door het wijngebied van Macedonië. Macedonië produceert heerlijke wijnen, maar helaas heb ik die in Nederland nog nergens in de winkel zien staan. Het is oogsttijd, dus we reden steeds achter oude vrachtwagens vol met druiven. Een beetje zoals de bietencampagne in Nederland, maar dan met druiven. We zijn naar Strumica gereden, een stad in het zuidoosten van Macedonië. We hebben deze stad bekeken en heerlijk geluncht. Daarna zijn we naar Kratovo gereden.

Mobiele nummers verzamelen

Kratovo ligt in het noordoosten van Macedonië, en ligt in een oude, uitgebrande vulkaankrater. Een prachtig stadje met hele vriendelijke inwoners. We hebben de auto aan de rand van de stad geparkeerd en zijn per voet het steile stadje gaan verkennen. Er staan prachtige oude huizen en op  de bodem van de vulkaan stroomt een rivier. Zodra mensen je met een reisboek in de hand zien staan, komen ze meteen naar je toe om een praatje te maken en je rond te leiden, nu ook weer. Een jongen heeft ons naar de kerk gebracht en deze hebben we bekeken. We kregen ook zijn mobiele nummer voor als nog meer dingen wilden zien. We konden volgens hem gewoon op de deuren van de mooie oude huizen kloppen en dan zouden de bewoners ons het huis laten zien. Dat hebben we maar niet gedaan.

Zoeken naar de poppen

Nadat we uit de krater weer omhoog waren gereden, gingen we op zoek naar het Stonehenge van Macedonië. Helaas staat er ergens een bord dat je rechtsaf moet, en staat er daarna nergens meer iets aangegeven. Waar het observatorium dan is moet je zelf uitzoeken. Na een uur rond rijden, steeds verder van de bewoonde wereld vandaan, hebben we het opgegeven. We zijn vervolgens opzoek gegaan naar de versteende bruiloft, een aantal bijzondere, natuurlijk gevormde, stenen torens waarvan de legende gaat dat het een versteende bruiloft is. Ook dit was lastig te vinden, we zijn een paar keer verkeerd gereden en net toen we zo afgelegen reden dat we ons afvroegen of we nu ook weer verkeerd gingen, kwamen we bij een kleine parkeerplaats. De “stone dolls” (zoals het in onze reisgids staat) waren erg bijzonder.

Slechtste hotel van Macedonië

’s Avonds zijn we naar een hotel in de buurt van het vliegveld gereden. Het was echt een slecht hotel! De eigenaar was erg vriendelijk en probeerde er nog wat van te maken maar werkelijk alles was kapot (geen lamp, stopcontacten vielen uit de muur, handgreep in de douche hing los, koud water uit de douchen en een gammel bed), het was vies en het stonk. Gelukkig hoefden we maar een nachtje hier te slapen maar ’s ochtends stonken mijn haren naar de lakens. Bah! We zijn naar het vliegveld gereden, hebben de auto ingeleverd en zijn naar Istanbul gevlogen!Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *