Vrijdag: Bitola, klooster van Treskavec en de tabaksstad PrilepVrijdag vroeg opgestaan in ons mooie hotel in Bitola. We hebben de stad bekeken met alle prachtige gebouwen. Vroeger was dit een zeer belangrijke handelsstad en hadden veel landen hier een ambassade. Nu zijn veel van de Venetiaans aandoende gebouwen vervallen, maar het geeft je wel een idee van de grandeur van vroeger.

We hebben door de stad gelopen en even gewinkeld. Ik heb een hele mooie rok gekocht voor 99 denar, dat is €1,60! Mark heeft een shirt gekocht dat hem prachtig staat. Het shirt met papegaaien erop dat ik mooi vond wilde hij niet aantrekken ;)

We zijn naar kerken en moskeeën geweest en zijn uiteindelijk naar een museum gereden. Het museum was de oude legerschool waar Atatürk zijn opleiding heeft genoten. Er stonden prachtige foto’s van hem, in kleur, tentoongesteld en een liefdesbrief van zijn grote liefde, een meisje uit Bitola.

Hierna zijn we naar een oude romeinse stad gereden, Heraclea. Er was bijna niemand en je mocht overal rondlopen. Wat opviel waren de vele nog intacte mozaïeken. Geweldig!  Ik weet alleen niet of het goed voor het behoud van de mozaïeken is dat je er gewoon overheen kunt lopen.

Afgebrand klooster

Hierna hebben we een paar uur gereden naar het klooster van Treskavec. We hadden een verkeerde afslag genomen en…… zaten weer vast met de auto. De weg ging heel stijl omhoog en ondanks dat het tweerichtingsverkeer is, kan er maar één auto tegelijk langs. En wij kwamen natuurlijk een auto tegen. We moesten achteruit en waar we dachten te kunnen keren bleek het zo stijl en ongelijk te zijn dat onze auto weer op een rotsblok bleef hangen. Duwen en gas geven mocht niet meer baten maar gelukkig kregen we weer hulp en was de auto zo los en konden we onze weg vervolgen. In de reisgids stond dat het pad naar het afgelegen klooster niet verhard was en dat je er eigenlijk alleen met een “high clearance vehicle” kon rijden, een SUV dus. Niet bepaald onze volkswagen polo maar ik moest en zou het klooster zien. Gelukkig bleek er vorig jaar een asfaltweg te zijn aangelegd! Whoehoe! Eenmaal boven moesten we natuurlijk netjes gekleed. Mark heeft mijn multifunctionele sjaal/hoofddoek/rok  gebruikt om zijn benen te bedekken en het stond hem niet verkeerd ;)

Het klooster bleek anderhalf jaar geleden helemaal uitgebrand te zijn, en door een gebrek aan geld kon de renovatie nog niet worden gestart. De bijhorende kerk stond nog wel overeind en was prachtig. De kerk is eeuwenoud en de fresco’s van binnen zijn adembenemend.

Aan het einde van de middag waren we bij het hotel in Prilep en zijn we stad in gegaan. Hier stond een ingestorte moskee, een oude klokkentoren en een groot plein waar tientallen bankjes stonden met allemaal oude mannetjes erop.Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *