Tips voor een rondreis door Turkije

Plafond van de Blauwe Moskee, IstanbulAfgelopen augustus en september zijn we met een huurauto door Turkije gereden. Turkije is de ideale bestemming voor een roadtrip: de wegen zijn goed en het land is enorm, dus als je het land echt wilt leren kennen is rondreizen de beste optie. Bij deze een paar tips voor je rondreis!

1. Begin in Istanbul

We begonnen in Istanbul. De ideale stad om te beginnen met je roadtrip, want qua rijden heb je het ergste dan meteen gehad. Met de navigatie die dienst weigerde (dus maar de plattegrond uit onze Turkse reisgids gebruikt) reden we over de Bosporus, over de Galatabrug, dwars door Istanbul naar ons hotel in het midden van de stad.

Rijden was eigenlijk heel simpel: richtingaanwijzer? Gebruik je niet. Rood stoplicht? Extra gassen. Stopt er wel iemand voor het rode verkeerslicht? Toeter je frustratie maar van je af! Druk? Constant van baan wisselen zorgt ervoor dat je iedereen inhaalt. Mocht dat allemaal niet helpen, kun je altijd nog over de trambaan.


Lees ook Mark’s artikel over autorijden in Turkije

Drukte in Istanbul
Drukte in Istanbul

2. Parkeer je auto alleen waar het mag

Als je met de auto gaat, heb je niet perse een hotel met parkeergelegenheid nodig. Eigenlijk kun je de auto altijd wel ergens in de buurt parkeren. Let alleen wel goed op waar je hem neerzet: in de meeste plaatsen mag je de auto eigenlijk overal parkeren. In het historisch centrum van Antalya mag dit niet. Of wel. Dat verschilt nogal van maand tot maand. Helaas zaten wij in de verkeerde maand.

We parkeerden onze auto tussen een heleboel andere auto’s. Toen we in de avond terugkwamen van een lange dag sightseeing waren alle auto’s weg. Ook die van ons. We waren vies, we waren moe en in eerste instantie dachten we dat we zelf verkeerd waren gelopen. Tot er iemand op ons afkwam om te vragen of we misschien de auto kwijt waren? Helaas was die vijf minuten eerder weggesleept door de politie. We hadden daar namelijk niet mogen parkeren. Er scheen ergens aan de andere kant een niet parkeren bordje te hebben gestaan die wij nooit hebben gezien.

De politie waarschuwt altijd even als ze komen controleren. Zo kan iedereen alvast zijn auto een paar meter verplaatsen naar een stuk waar je ook niet mag parkeren. De politie hoeft dan niet zoveel te doen en iedereen houdt zijn auto. Goede deal toch? Helaas wisten wij hier niets van af en was onze auto wel weggesleept. Met al onze tassen, kleren, toiletspullen en medicijnen. Shit!


Volgens de lokale bewoners hing het een beetje van de politieagent in kwestie af wanneer je de auto kon ophalen, wat je daarvoor moest doen en wat je daarvoor moest betalen. We moesten de spullen echt terug, want Marks astmamedicijnen lagen in de auto. Met de broer van de hoteleigenaar ’s avonds naar een terrein ver buiten de stad.

Of we de auto terugkregen, daar moest de politie agent in kwestie maar eens over nadenken. Konden we bewijzen dat wij de auto hadden gehuurd? Ja, we hadden een foto van de auto met het kenteken, we konden de auto openen met de sleutels en we hadden het telefoonnummer van de verhuurder (dat op de autosleutels stond) die aan de politieagent beschreef hoe we er uit zagen en dat we de auto mee mochten nemen.

Helaas. Hij wilde toch eerst het contract zien. Dat lag in de auto. Uiteraard mochten we gewoon de auto in, bij onze spulletjes (die mochten we er ook uithalen) om het contract te gaan zoeken. Door de stress konden we die natuurlijk niet vinden.

We hebben zeker een uur gezocht voor ik me eindelijk bedacht waar het contract lag. Toen mochten we eindelijk de auto mee, nadat de politie agent had bedacht wat we voor de auto moesten betalen. Gelukkig viel het mee: omgerekend zo’n veertig euro. Toch zou ik je aanraden om goed op te letten waar je de auto parkeert.

Gelukkig hadden we onze spullen terug
Gelukkig hadden we onze spullen terug

3. Neem de tijd


Een rondreis door Turkije is superleuk. Het land heeft een rijke historie en daar is veel van overgebleven. Het land is bezaait met mooie bezienswaardigheden. Neem de tijd om die te bekijken.

We hadden zelf veels te veel ingepland. Mijn probleem is dat ik niets wil missen en daardoor altijd te weinig tijd heb om alles te zien. Ik heb de dagen helemaal volgepland en we scheurden 23 dagen het land door, rennend van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. We stonden op om zes uur ’s ochtends en kwamen zelden voor negen uur in de avond bij een hotel aan. Ik was doodmoe en dan ben ik, op zijn zachtst gezegd, niet op mijn best. Mark wel, die blijft altijd lief.

Neem de tijd om alles rustig te bekijken. Geniet van wat je ziet. Daarnaast hoef je ook niet 100 opgravingen te bekijken: van sommigen is niet veel meer over dan een hoopje stenen. Kies de mooiste uit!

De oude bibliotheek van Efeze, Turkije
De oude bibliotheek van Efeze, Turkije

4. Rij dezelfde route als wij!

We hebben een prachtige reis door Turkije gemaakt. We wilden ook graag naar het oosten,  maar daar hadden we niet genoeg tijd voor. Als je heel Turkije wilt zien, moet je zeker twee maanden uittrekken.

Onze rondreis van 23 dagen door Turkije
Onze rondreis van 23 dagen door Turkije

We hebben gekozen voor het westen: we zijn begonnen in Istanbul en reisden via de kust (met een paar uitstapjes in de binnenlanden) helemaal naar beneden tot aan Alanya. Vanaf Alanya reden we door de bergen richting Cappadocië. Rijden door Cappadocië is prachtig. De rotsen hebben de mooiste kleuren: geel, wit, roze, oranje en rood. Je rijdt tussen de grotwoningen en aardpiramides!

Vanaf Cappadocië reden we door naar Istanbul, waardoor ons rondje weer compleet was. We zouden nog naar Ankara gaan, maar omdat onze ballonvaart de eerste dag niet doorging, besloten we langer in Göreme te blijven en hadden we geen tijd meer om naar Ankara te gaan.Reacties

reacties

4 gedachten over “Tips voor een rondreis door Turkije”

  1. Hallo Mandy,
    Wat een reis hebben jullie gemaakt, maar inderdaad in een veel te kort tijdsbestek. Auto rijden in Istanbul is echt een grote uitdaging. Ik heb met veel plezier het stuk gelezen. Groetjes, Irma

  2. Een mooie reis die wij ook willen maken. Hebben jullie vantevoren alles uitgestippeld en hotels geboekt of zijn jullie op de bonne voy gegaan?

    1. Goede avond! We hebben van te voren alles uitgestippeld omdat het een flinke reis was waarin zoveel te zien was en we niet heel veel tijd hadden. Ter plekke hebben we pas de hotels geboekt omdat sommige plekken die we op de lijst hadden meer tijd in beslag namen dan gepland en andersom. Daarnaast zijn er zoveel plekken om te overnachten dat we niet bang waren dat alles vol zou zitten. Achteraf was dat maar goed ook want de eerste ochtend ging de ballonvaart niet door omdat er te veel wind was en nu waren we flexibel en konden we een extra nacht blijven zodat we alsnog een ballonvaart konden maken! Leuk dat je deze reis ook wilt maken! Wanneer ga je?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *