San Sebastián de la Gomera: een mooie eerste kennismaking met het eiland La GomeraAl jaren wil ik heel graag naar la Gomera, het één na kleinste eiland van de Canarische Eilanden. Eindelijk was het nu zover! Na ons bezoek aan Gran Canaria en Tenerife was La Gomera aan de beurt. We namen de boot vanaf Los Christianos op Tenerife naar San Sebastián de la Gomera, de hoofdstad van La Gomera.

Varen door een storm

De boottocht was prachtig. Het eerste gedeelte was het prachtig weer en zaten we op het buitendek in de zon. Na ongeveer een half uur voeren we een storm in. Het begon keihard te regenen en we vluchtten naar binnen.

De rest van de reis regenende het flink en de boot ging aardig heen en weer. Mark was blij toen we er waren, want hij voelde zich inmiddels niet zo lekker. Tegen de tijd dat de boot aanmeerde in San Sebastian de la Gomera was het opgeklaard en scheen de zon.

Laatste overnachtingsplek van Columbus

San Sebastián is een klein stadje. Het is meer een groot dorp dan een hoofdstad. Het is de laatste plek waar Columbus stopte voor hij de oversteek naar Amerika maakte en zo het nieuwe continent ontdekte.

We zijn op de plek geweest waar hij zou hebben overnacht, Casa de Colon en op de plek waar hij zou hebben gebeden voor een veilige overtocht, Iglesia de La Virgen de la Asuncion.

Moorden, executies en verkrachtingen

De bekendste bezienswaardigheid van San Sebastián de la Gomera is de Torre del Conde. Dit is een fort, gebouwd in 1447. Het is het oudste gebouw dat je tegenwoordig nog op het eiland vindt en het was het eerste gebouw van enige betekenis op La Gomera.

Torre del Conde, een fort gebouwd in 1447
Torre del Conde, een fort gebouwd in 1447

De Torre del Conde heeft een bijzondere geschiedenis, zet je schrap! In 1488 werd de gouverneur van La Gomera, Hernan Peraza, vermoord nadat hij een pact met de lokale bevolking had verbroken en zijn vrouw bedroog met een lokale schoonheid, die tevens de verloofde van één van de machtigste mannen van het eiland was.

Terwijl hij samen met de lokale schoonheid was, werd hij vermoord en vervolgens togen de woedende mannen naar Villa de las Palmas, de voorloper van San Sebastián, om de Spanjaarden aan te vallen. De bedrogen vrouw van Hernan Peraza vluchtte naar de Torre del Conde en sloot zichzelf op, wachtend op hulp. Die kwam in de vorm van de wrede gouverneur van Gran Canaria. Hij beval de executie van alle mannen ouder dan vijftien jaar op La Gomera.

Een golf van geweld overspoelde het eiland: de mannen werden verdronken, opgehangen en gespietst. De vrouwen werden verdeeld onder de militairen en de kinderen die uit de verkrachtingen voortkwamen werden verkocht als slaaf. Om het karwei helemaal af te maken, werden ook 300 mannen, oorspronkelijk afkomstig uit La Gomera, geëxecuteerd op Gran Canaria. Gelukkig is het tegenwoordig een stuk gezelliger op La Gomera! ;-)

Prima te doen als dagtrip

San Sebastián is een heerlijk stadje om doorheen te wandelen en je kunt de hele stad bezichtigen in een middag. Het is dan ook niet voor niets een favoriete bestemming om te bezoeken als je vakantie viert op Tenerife. Met de boot ben je er in 70 minuten en je kunt prima op één dag heen en weer.Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *