Rondreis MacedoniëWe krijgen van mensen vaak vragen over onze rondreis door Macedonië. Het is een nog vrij onbekend vakantieland en er is weinig te vinden over rondreizen. We vinden het super leuk om mensen meer informatie te geven over een rondreis door Macedonië en beantwoorden ook graag alle vragen. Om je een beetje op weg te helpen, deel ik onze reis!

Voor ik ons reisschema maakte, ging ik op zoek naar een boek over bezienswaardigheden in Macedonië. Die zijn er bijna niet. Als ik nu op google zoek zie ik er meerdere. Misschien dat ik toen niet goed gezocht heb, maar het enige boek dat ik kon vinden was The Bradt Travelguide Macedonia. Er staat ontzettend veel informatie in dit boek en toen ik het helemaal had doorgelezen, had ik een goed idee van wat ik allemaal wilde zien.

De route van onze rondreis door Macedonië
De route van onze rondreis door Macedonië

We zouden van Eindhoven naar Skopje (de hoofdstad van Macedonië) vliegen, dus vanzelfsprekend was Skopje ons startpunt. Deze rondreis is gebaseerd op elf dagen, maar als het kan raad ik je aan om twee weken uit te trekken. Dan kan je alles op je gemak bekijken en kun je een dagje relaxen aan het meer van Ohrid.


De afstanden in Macedonië zijn niet zo groot, het is een klein land, maar het is erg bergachtig en de wegen zijn niet overal even goed. Je zult over een bepaalde afstand dus een stuk langer doen dan wanneer je dezelfde afstand in Nederland zou rijden.

Dag 1

Wizz Air vliegtuig op Eindhoven
Wizz Air vliegtuig op Eindhoven

Je neemt het vliegtuig naar Skopje. Dit kan heel goedkoop vanuit Eindhoven. Wij vlogen ’s ochtends en hadden de hele middag om Skopje te bekijken. Persoonlijk vonden wij Skopje niet zo’n mooie stad. Het ziet er nog erg communistisch uit. De overheid probeert de stad wel op te knappen maar dat gaat op zo’n pompeuze, kitscherige manier dat het niet een hele grote verbetering is.

Overnachten in Skopje.

Dag 2

Met de kabelbaan naar boven voor een prachtig uitzicht over Skopje
Met de kabelbaan naar boven voor een prachtig uitzicht over Skopje

Nog een hele dag om Skopje te bekijken. Hoogtepunten zijn het fort, de oude Turkse stad en Mount Vodno, de berg die hoog boven Skopje uittorent. Neem de kabelbaan omhoog en je hebt een prachtig uitzicht over de stad.


Aan het einde van de middag of ’s avonds rij je naar Tetovo (43 kilometer).

Dag 3

De schilderingen van de Šarena Džamija moskee in Tetovo
De schilderingen van de Šarena Džamija moskee in Tetovo

Vandaag heb je de hele dag om Tetovo te bekijken. In de stad woont een grote Albanese minderheid. De meerderheid van de inwoners van Tetovo is islamitisch en dat zie je terug in de vele moskees die je hier vindt. De mooiste moskee die ik ooit heb gezien bevindt zich hier: de Sarena Dzamija of Pasha Djamija. Deze moskee is van buiten prachtig beschildert. Het lijkt alsof de moskee is beschildert met de afbeelding van speelkaarten en voor de verf van de Pasha Djamija zijn meer dan 30.000 eieren gebruikt.

Naast een paar prachtige islamitische gebedshuizen, vind je in Tetovo ook een paar leuke kerken. Ga zeker naar de kerk van Kiril i Metodij, waar de priester je hartelijk verwelkomt. Hij geeft je een geweldige rondleiding door de kerk en is dol op zingen.

Ik en de trotse priester bij zijn zwembad bij de Kiril i Metodij kerk
Ik en de trotse priester bij zijn zwembad bij de Kiril i Metodij kerk

Boven de stad ligt een oud fort. Neem de bochtige weggetjes naar boven en je komt vanzelf bij het fort uit. Van het fort is niet veel meer over (wat ruïnes en er lopen een paar koeien) maar je hebt er een prachtig uitzicht.

Dag 4

Samen bij de ruïnes van een kerk in het Mavrovo meer
Samen bij de ruïnes van een kerk in het Mavrovo meer

Vanaf Tetovo rij je vandaag een prachtige route door het Mavrovo nationaal park. Je rijdt via verschillende kleine dorpjes naar Ohrid (188 kilometer). Vertrek vroeg vandaag, want je hebt de tijd zeker nodig!

Rij eerst naar het dorpje Mavrovo. Je rijdt via een prachtig route het nationaal park in waar je mooie wandelingen kunt maken. Je rijdt om het Mavrovo meer heen. Onderweg kom je iets heel geks tegen: een half ingestorte kerk in het meer. Als het water laag staat in de zomer kun je door het water naar de kerk toelopen. Zorg wel voor schoenen want de bodem is glad en er ligt glas. Daarnaast ligt er overal poep van de koeien die hier vrij rond wandelen.

Neem je tijd in het nationaal park. Je kunt heerlijk lunchen langs het meer voor slechts een paar euro.

Vervolg je weg naar Galicnik, een ouderwets dorp waar in de zomer traditionele bruiloften worden gehouden. Het dorpje heeft een indrukwekkende ligging op de rand van een rots. Je kijkt steil naar beneden.

Uitzicht over de vallei bij Galicnik
Uitzicht over de vallei bij Galicnik

Rij via het klooster van Sveti Jovan Bigorski, een klooster dat al bestaat sinds 1020 na Christus. Zorg dat je passende kleding draagt: voor zowel mannen als vrouwen geldt dat de armen en de benen volledig bedekt moeten zijn. In het klooster kun je ook kleding lenen.

Je volgende bestemmingen zijn Vevcani, een prachtig dorpje met oude huizen en Oktisi met zijn oude watermolens.

Rij door naar Ohrid en overnacht hier.

Dag 5

Twee van de fraaie kerken die je in Ohrid kunt vinden
Twee van de fraaie kerken die je in Ohrid kunt vinden

Vandaag heb je de hele dag de tijd om het prachtige Ohrid te bekijken! Deze stad staat op de Unesco lijst voor werelderfgoed en ligt aan één van de oudste meren ter wereld. Het meer heeft prachtig helder water en leent zich uitstekend voor zwemmen.

In Ohrid stonden ooit 365 kerken. Tegenwoordig zijn dat een stuk minder, maar nog altijd een heleboel! Bekijk de mooiste kerken en maak een boottocht over het meer.

Dag 6

Het openluchttheater met uitzicht over het meer van Ohrid
Het afmitheater met uitzicht over het meer van Ohrid

Nog een dag om Ohrid en het meer te bekijken. Er is zoveel te zien dat je zeker twee dagen nodig hebt. Ga lekker een stukje vis in een restaurantje aan het meer eten.

Dag 7

Het klooster van Sveti Naum
Het klooster van Sveti Naum

Van Ohrid naar het klooster van Sveti Naum, het Galicia nationaal park, Maloviste en het Pelister nationaal park. Overnachten in Bitola (174 kilometer).

Rij vanuit Ohrid naar het klooster van Sveti Naum. Vertrek vroeg want het kan hier erg druk worden. Het klooster heeft een prachtig uitzicht over het meer. Neem de wandelroute langs de camping, je komt uit bij een klein kerkje met een bron. De eerste keer dat we hier waren werd dit kerkje alleen gebruikt door de dieren om te drinken. Bij ons tweede bezoek stopten er boten die naar de bronnen voeren en was het super druk.

Loop verder en kom uit bij de grote bronnen waar de boten niet kunnen komen en je helemaal alleen bent. Proef het super zuivere water dat gezuiverd wordt in de bergen van het nationaal park Galicia. Dit water is prachtig helder en je kunt alle waterplanten zien vanaf de bodem, heel bijzonder.

Terugkijkend naar de weg die we genomen hebben in het Galicia nationaal park
Terugkijkend naar de weg die we genomen hebben in het Galicia nationaal park

Rij door het prachtige Galicia National Park omhoog. Je komt hier heel veel haarspeldbochten tegen. Stop bij een van de uitkijkpunten voor een prachtig uitzicht over het hele meer en een deel van Albanië. Je gaat de bergen over en rijdt naar het Prespa meer. Dit meer is een stuk minder toeristisch dan het meer van Ohrid. In het midden van het meer ligt het eiland Golem Grad. Dit eiland is helemaal overgenomen door de slangen. Brrr.

Rij door naar het dorp Maloviste, één van de meest bijzondere dorpen in Macedonië. Ooit was dit een rijk en bloeiend dorp. Als je de half vergane, maar grote, huizen ziet kan je je daar nog wel wat bij voorstellen. Tegenwoordig zijn alle jonge mensen weggetrokken en wonen hier alleen nog hoog bejaarden.

Niet echt een geschikte straat om overheen te rijden in Maloviste
Niet echt een geschikte straat om overheen te rijden in Maloviste

Parkeer je auto aan de rand van het dorp (in het dorp zelf wil je niet rijden) en wandel langs de rivieren en de nieuwsgierige bejaarden naar de kerk. Als deze gesloten is komt er iemand om hem voor je te openen.

Maloviste ligt in het Pelister nationaal park. In dit park kun je prachtige wandelingen maken en loop je de kans om beren tegen het lijf te lopen.

Rij ’s avonds door naar Bitola en overnacht hier.

Dag 8

Vandaag heb je de hele dag de tijd om Bitola te bekijken. Vroeger was Bitola een belangrijke handelsstad en tegenwoordig zie je daar de sporen van. Er staan een paar mooie kerken en moskeeën. Ga shoppen in de oude Ottomaanse bazaar en breng een bezoek aan het Bitola instituut en museum. Dit was de militaire academie waaraan Mustafa Kemal Ataturk zijn opleiding volgde. Een vleugel van het museum is gewijd aan Ataturk en je vind hier ook de liefdesbrief van zijn geliefde: het Griekse meisje Eleni Karinte.

Mark balanceert op een plank over de mozaïeken in Heraclea Lyncestis, Bitola
Mark balanceert op een plank over de mozaïeken in Heraclea Lyncestis, Bitola

Pak de auto (of wandel) naar het Heraclea Lyncestis, een antieke Griekse stad uit de vierde eeuw voor Christus. Je loopt hier tussen de ruïnes en wat ik erg mooi aan het Heraclea vond zijn de vele mozaïeken. De meeste zijn nog in zeer goede staat. Helaas moet je over veel van de mozaïeken heenlopen, wat me niet erg goed voor ze lijkt.

Dag 9

Afgebrande gebouwen rondom het klooster van Treskavec vlakbij Prilep
Afgebrande gebouwen rondom het klooster van Treskavec vlakbij Prilep

Van Bitola rijd je naar het indrukwekkende klooster van Treskavec. Daarna naar Prilep, een stad waar tabak wordt verbouwd. (70 kilometer)

Het klooster van Treskavec is een bijzonder klooster. Het ligt bovenop een berg op zo’n zes kilometer van Prilep. Er gaat een fonkelnieuwe weg van de voet naar de berg naar het klooster, met een heleboel haarspeldbochten. Het klooster van Treskavec is in 2013 helemaal afgebrand en er is te weinig geld om het klooster op te knappen. De kerk in het midden van het klooster is gelukkig gespaard gebleven en staat bekend om zijn mooie fresco’s. Het klooster wordt bewoond door slechts één monnik.

Bekijk ’s middags tabaksstad Prilep. Bij bijna elke woning in Prilep hangen tabaksbladeren te drogen. Loop langs een willekeurige schuur waar de deuren openstaan en je ziet de vrouwen op de grond de bladeren aan touwen rijgen. In het stadje zelf vind je een oude, ingestorte moskee en een oude klokkentoren.

Dag 10

Straat in Kratovo, Macedonië
Straat in Kratovo, Macedonië

Rij van Prilep naar Strumica, de watervallen in de omgeving en rij door naar Kratovo. Bekijk de “stenen poppen” en overnacht in de buurt van het vliegveld (332 kilometer).

Weer een lange dag! Rij ’s ochtends naar Strumica en bekijk onderweg de vele wijnvelden. Strumitsa staat bekend om zijn wijngaarden. Deze stad wordt al sinds het zesde millenium voor Christus bewoond!

In het dorp Kolesino vind je een prachtige waterval.

Rij door naar Kratovo, in het noordoosten van Macedonië. Dit dorpje is diep in een eeuwenoude, uitgedoofde krater gebouwd. Op de bodem van de krater stroomt een kleine rivier. Het is een bijzonder dorpje met oude stenen bruggen.

De "stone dolls" bij Kuklica
De “stone dolls” bij Kuklica

Rij naar het dorpje Kuklica en neem een afslag in het dorp naar de Stone dolls of stenen poppen. Je rijd een paar kilometer over een weg waarvan je je afvraagt of je wel goed zit. Tegen de tijd dat je ervan overtuigd bent dat je verkeerd zit kom je bij een kleine parkeerplaats. De Stone Dolls zijn bijzondere rotsformaties.

De legende gaat dat de formaties een versteende huwelijksceremonie zijn. Een jongeman uit Kuklica besloot met zijn twee geliefden te trouwen. Toen beide dames elkaar zagen tijdens de trouwceremonie werd eentje zo jaloers dat ze de bruiloft vervloekte en daardoor iedereen in steen veranderde.

Als je bent uitgekeken rij je richting het vliegveld. Wij boeken zelf altijd een hotel in de buurt van het vliegveld zodat er niets mis kan gaan onderweg en we altijd op tijd zijn voor onze vlucht.

Dag 11

Helaas is je prachtige reis door het bijzondere Macedonië voorbij! Vandaag vlieg je weer naar huis of naar je volgende mooie bestemming!

Wil je nog meer zien? Bekijk de sfeervideo van onze rondreis door Macedonië.Reacties

reacties

4 gedachten over “Rondreis Macedonië”

  1. Hoi Mandy,
    Bedankt voor je mooie verhaal. Ik heb afgelopen zomer Macedonie bezocht en vond het land een verrassend mooie bestemming. Afgelopen zomer maakte ik gebruik van de ‘wat en hoe Macedonie’ gids. Sinds deze maand is er ook een ANWB gids. De bestemming wordt blijkbaar steeds bekender. En terecht.

    1. Hoi Esther, bedankt voor je reactie! Ik zag ook een ANWB gids toen ik er nu op zat te zoeken, veel handiger! Mijn boek had niet zoveel plaatjes ;-) en dat geeft je toch meer een idee of iets de moeite waard is dan uitgebreide beschrijvingen!

      Wat leuk dat jij ook in Macedonie bent geweest! Waar ben je geweest? Heb je ook rondgereisd of vanaf een plek?

  2. Wat ziet dat er allemaal schitterend uit zeg! Het eerste gedeelte van jullie roadtrip gaan we zeker onthouden. Ons plan is ook om van Skopje naar Ohrid te gaan en wat daar allemaal nog op de route ligt spreekt me zeker aan! Thnx :D Daarna willen we door naar Albanië..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *