Parque Nacional del Teide: blijven hopen dat de lift open isOp Tenerife vind je de hoogste berg van Spanje: de Teide. 3718 meter hoog is hij en eigenlijk is het geen berg, maar een vulkaan. Met helder weer kun je de Pico del Teide zien vanaf de eilanden La Gomera en Gran Canaria.

Het gebied rondom de vulkaan is uitgeroepen tot nationaal park vanwege de bijzondere planten die leven in het barre klimaat: maar liefst veertien plantensoorten vind je nergens anders ter wereld en dat is ook de reden dat het Parque Nacional del Teide is uitgeroepen tot werelderfgoed en op de Unesco lijst staat.

Horizontale regen

Wij zijn twee keer naar het nationaal park geweest. De eerste dag was het superslecht weer. Door de stromende regen reden we in 1,5 uur naar de voet van de Teide.  Onderweg was het glad en op sommige plekken lag er gesteente op de weg. In het park was het koud, slechts drie graden. Mark vond dat niet zo erg, want nu kon hij voor het eerst zijn nieuwe rendier-kersttrui aan!

Er stond een snijdende wind en de regen zagen we horizontaal voorbij komen. Terwijl ik in de auto bleef zitten (slecht, ik weet het! Maar door dit weer liet ik liever Mark rennen dan dat ik het zelf doe) rende Mark naar het bezoekerscentrum om te vragen waar de kabelbaan naar de top was en of die überhaupt open zou zijn.

Door een vulkaan gelopen

Als je naar de top van de Teide wilt kunt je dit te voet doen (heb je wel een vergunning voor nodig die je van te voren kunt aanvragen) of met een prachtige kabelbaan die je in ongeveer acht minuten naar boven brengt. Natuurlijk was de kabelbaan gesloten en ook wandelen werd ons afgeraden. Er werd sneeuw verwacht en het weer zou alleen maar slechter worden.

We hebben nog een beetje door het park gereden, maar we konden niets zien. Het zicht was beperkt tot een paar meter. We zijn nog wel naar een vulkaanmuseum geweest waarbij de ingang erg leuk was: het is net alsof je door het binnenste van de vulkaan loopt! Er waren ook Nederlanders. Die kon ik herkennen aan hun fel gekleurde jaren tachtig jassen (helaas waren die jassen waarschijnlijk pas een paar jaar oud) met het opschrift “vrienden van het platteland.”

Veel wind en veel mist onderweg
Veel wind en veel mist onderweg

Twee uur wachten voor de kabelbaan? Mooi niet!

De tweede keer dat we naar het nationaal park gingen, was op de reis van La Gomera naar Fuerteventura. We moesten via vier eilanden reizen en Tenerife was er een van. We hadden speciaal de vroege boot vanaf La Gomera genomen en waren om vijf uur opgestaan. De weersverwachting voor de Teide was goed: stralend weer met amper wind. Dit was onze kans om toch naar de top te kunnen!

Vanaf de boot zijn we zo snel mogelijk naar de vulkaan gereden om voor de tourbussen aan te zijn. In het reisboekje stond dat je soms wel twee uur moet wachten voordat je met de kabelbaan naar boven kunt, omdat er zo’n lange rij staat. Onderweg haalde Mark alle bussen in. We namen het braamstruikse binnenpad om een stuk af te snijden.

Toen we weer op de hoofdweg kwamen waren we voor een bus uitgekomen, die we op de oude hoofdweg hadden zien rijden vanaf ons supersteile binnendoor weggetje. Yes!! We waren euforisch. In no time waren we op de berg. Direct doorgescheurd naar de kabelbaan. Het was 09.30 uur. Er was pas één bus en geen rij!

We konden geen kaartje kopen

Het weer was heerlijk: een strakblauwe lucht en geen wind. De top van de Teide was prachtig besneeuwd. Het perfecte weer om bovenop de vulkaan prachtige foto’s te maken! Gauw de winterkleren aangetrokken. Sokken aan, laarzen aan, Mark een vest aan en deze keer mocht ik de rendiertrui aan! Waar kunnen we een kaartje voor de kabelbaan kopen? De kassa voor de kabelbaan was niet bemand.

Ik in Mark's rendiertrui!
Ik in Mark’s rendiertrui!

We liepen naar binnen om te vragen waar we een kaartje konden kopen. We kregen een antwoord dat we nooit verwacht hadden: de kabelbaan was WEER gesloten! Toen ik die dame, die me dit slechte nieuws bracht, appelig aankeek perste ze er uit: vanwege de sneeuw. Wat? Dit kon ze toch niet menen? Hoe moet dat dan met een skilift, gaat die ook niet als er sneeuw ligt?

Wat vreemd. Uiteraard gaat veiligheid voor alles en ik weet natuurlijk niet alle ins en outs van die berg, maar dit leek me enorm overdreven. Dat de lift dicht gaat met harde wind en regen of als het sneeuwt kan ik me nog voorstellen. Maar dit sloeg helemaal nergens op!

Eigenlijk was ik best wel boos. Dit was onze laatste kans om bovenop de Teide te staan en we hadden er nooit bij stil gestaan dat de lift gesloten kon zijn. Er gingen ook gewoon liftbakjes heen en weer met een liftbediende.

Must-see als je naar Tenerife gaat

We hebben maar foto’s van de vulkaan gemaakt vanaf beneden en zijn gaan wandelen bij de Roques de García. Dit zijn prachtige rotsformaties die zijn ontstaan door verticale magma stromen en erosie. Je kunt er omheen wandelen en dat hebben we toen maar gedaan :-)

Na de wandeling hebben we door het park gereden en zijn we op veel plekken gestopt om foto’s te maken. Er zijn talloze miradors, uitkijkplaatsen, waar je prachtige vergezichten hebt en soms zelfs de zee kunt zien!

Ook zonder op de top van de Teide te hebben gestaan, hebben we een prachtige dag in het Parque Nacional del Teide gehad. We vonden het superjammer, maar het uitzicht op de berg en over het hele eiland maakte een bezoek aan het nationaal park zeker de moeite waard. Als je naar Tenerife gaat, is een bezoek aan dit bijzondere vulkanische landschap een must!Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *