Onze manier van reizen

Gelukkig hadden we onze spullen terug


Onze reizen verlopen vaak ongeveer op dezelfde manier. Op deze pagina vertellen we graag hoe wij ons voorbereiden en hoe onze reizen verlopen.

Reisschema

Thuis lees ik de reisgidsen door, zoek ik op internet naar mooie bezienswaardigheden en met Google Maps erbij stel ik een reisschema op. Van dag tot dag staat daarin beschreven waar we naartoe gaan, wat we daar gaan zien en wat de afstanden zijn.

Omdat de wegen van land tot land verschillen en omdat de routes vaak door de bergen gaan (vinden we mooi) kan een in afstand korte tocht, toch langer duren dan 500 kilometer over de snelweg. Hier houden we rekening mee. Mijn vader maakte vroeger ook zulke reisschema’s en zo konden we zelf thuis bijhouden waar hij en mijn stiefmoeder op dat moment waren.

Vliegtickets en autohuur

Als we het reisschema eenmaal klaar hebben (er moet meestal nog flink aan geschaafd worden omdat we te weinig tijd hebben om alles te zien) boeken we de vliegtickets en huren we een auto. Afhankelijk van de bestemming kiezen we voor de goedkoopste auto of kiezen we voor een auto met meer vermogen. Via Booking.com reserveren we hotels voor de eerste paar nachten.

Bagage

Als we korter dan twee weken op reis gaan, nemen we alleen handbagage mee. Bij de Action hebben we twee superhandige kleine koffertjes gekocht die we overal als handbagage kunnen meenemen en met flink passen en meten past alles erin. We rollen de kleren strak op en ik neem mijn superlichte jurkjes die ik jaren geleden voor €3 in de uitverkoop heb gekocht mee. Deze nemen bijna geen ruimte in! Op het vliegveld kunnen we overal doorlopen en als we geland zijn staan we binnen tien minuten buiten. Ideaal.

Bij reizen langer dan twee weken nemen we mijn prachtige Eastpak koffer mee. De rechterkant is van mij en in de linkerkant stop ik Marks kleren en spulletjes. Hij is knalroze en je herkent hem al van ver tussen alle groene en zwarte koffers die van de band af rollen. Alle kostbare spullen zoals laptop en foto- en video apparatuur gaan dan mee in de handbagage en die bestaat uit twee rugzakken.

Overnachtingen

Tijdens de reis wisselt meestal het reisschema. Soms is het ergens erg mooi of is er zoveel te zien dat we meer tijd nodig hebben en blijven we ergens wat langer. Soms valt iets juist enorm tegen of ben je er zo doorheen, dan reizen we weer verder en lopen we voor op schema. Dat is de reden waarom we van te voren alleen de hotels boeken voor de eerste paar dagen. Daarna doen we het ter plekke, meestal een dag van te voren omdat we dan zeker weten waar we op dat moment zijn en waar we naartoe gaan.

Soms gaat er ook wel iets mis (zoals de auto die niet de juiste papieren bleek te hebben om de grens over te gaan, waardoor we Macedonië niet binnenkwamen) en dan is het handig dat we nog niet alle hotels hebben geboekt. Dat bespaart ons annuleringskosten. Nadeel van hotels boeken op het laatste moment is dat de mooiste, goedkoopste hotels soms zijn uitverkocht.

Schone kleding

Als je lang op reis gaat kun je niet voldoende kleding meenemen, hoe groot je koffer ook is. Dat betekent wassen onderweg! In Amerika hebben veel motels een wasmachine en een droger die je voor een paar dollar kunt gebruiken. De wasprogramma’s zijn vrij kort en je hebt je kleren dus snel weer schoon. We zoeken dan specifiek een motel met wasmachine. In Turkije is het gebruikelijk dat iemand de was voor je doet. Je brengt je tassen met was en voor tien tot twintig euro wordt alles gewassen en haal je de kleding aan het einde van de dag weer schoon op. Je kunt het ook laten strijken.

Navigatie

Op reis rijden we vaak veel kilometers. Mark rijd en ik navigeer hem overal naartoe. Dat gaat prima, we rijden bijna niet verkeerd. Daarnaast rijd Mark vaak dieren dood (per ongeluk moet ik er van hem bij zetten), dus daar waarschuw ik hem inmiddels ook voor. In sommige landen werkt GPS niet zo goed en kun je beter een wegenkaart meenemen.

Conclusie

Voor ons werkt deze manier van reizen erg goed. Door het reisschema hebben we overzicht en zijn we goed voorbereid. Ook onze familie krijgt een kopie en kunnen zo met ons ‘meereizen’. Onze waardevolle spullen hebben we altijd bij de hand tijdens de vluchten en we slepen zo min mogelijk bagage mee. Dat is wel zo prettig als je bijna elke dag in een ander hotel slaapt. Door schade en schande zijn we soms ook wijzer geworden en passen we onze volgende reis daar op aan. Maar bovenal genieten we van alle mooie en bijzondere dingen die we zien en meemaken.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Web&Media