Ohrid: 365 kerken aan een prachtig meerDe avond dat we in Ohrid aankwamen vielen we met onze neus in de boter. Toen we hier 2 jaar geleden waren, waren er in het centrum uitvoeringen van allerlei groepen met traditionele dansen. Tijdens het avondeten hadden we het hierover en bij het teruglopen naar het hotel bleek er deze avond weer eenzelfde voorstelling te zijn. Deze keer werden de dansen uitgevoerd bij een oude kerk, die zouden we de volgende dag gaan bekijken.

Woensdag hebben we de hele dag door Ohrid gelopen. Dit was de tweede keer dat we in deze prachtige stad aan het meer zijn geweest en ook deze keer was het weer heerlijk. Ohrid staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, evenals het bijhorende meer. Vroeger zouden er 365 kerken in Ohrid hebben gestaan, je kon dus elke dag van het jaar naar een andere kerk als je wilde. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel bijzondere kerken in Ohrid. Allemaal eeuwenoud en van binnen beschildert met prachtige fresco’s. Helaas mochten we binnen geen foto’s maken.

We zijn de berg opgelopen naar het fort van Samuel. Van binnen is er weinig over van het fort, maar de muren staan nog overeind en vanaf daar heb je een prima uitzicht over de stad en het meer. Aan de overkant van het meer kun je Albanië zien liggen.

Ook hebben we een boottocht gemaakt langs de stad in het kleine vissersbootje van de zoon van de grotkerkbeheerder. Hij heeft ons ook een andere grotkerk laten zien, waar je alleen met een boot kunt komen.

Na de boottocht zijn we naar het oude theater gelopen. Dit oude theater biedt uitzicht over het meer. Dit uitzicht is tegenwoordig wel iets minder geworden, omdat er een grote stellage is gebouwd voor optredens. Vroeger (het amfitheater is 2000 jaar oud) had men een eigen seizoensplaats. De naam van de zitplaatshouder stond gegraveerd in de stenen. We hebben na lang zoeken eentje kunnen vinden.

Eten op een balkon van een meter

Vlakbij het theater zit een restaurant (Gladiator) met een overenthousiaste eigenaar en een heel smal balkonnetje, misschien net een meter diep. Het was een populair balkonnetje, want het zat vol met slechts 6 mensen. Meer past ook niet. Wij konden even wachten, waarop we de thuis gebrouwen raki kregen. Die was erg, erg sterk.

Hierna zijn we naar de dichtbij gelegen kerk gegaan. Vanuit hier had je een mooi uitzicht over de hele stad en het fort. Na bij deze kerk de nodige foto’s en video’s gemaakt te hebben was het de beurt voor een andere kerk met opgravingen. Dit was nog een eindje lopen, want we hebben deze kerk ’s ochtend per ongeluk overgeslagen. We moesten weer helemaal naar de andere kant toe. Met al die trappetjes en heuvels in Ohrid is dat wel goed voor de beweging.

Bijna een nachtduik

Aan het einde van de dag waren we dan ook uitgeput en hebben we nog een uurtje aan het meer gelegen, met een cocktail. Toen we daarna zijn gaan eten en daar ook een fles wijn bij hadden besteld, was het toch iets teveel alcohol. We waren lichtelijk aangeschoten ;) Onderweg vond ik (Mandy) het een goed idee om op een drijvende vlonder te gaan staan terwijl het erg golfde. Waarop ik dus bijna te water ging. Gelukkig hebben we het gered tot aan onze minihotelkamer van 12m2, waar de bedden achter elkaar stonden omdat ze niet naast elkaar pasten.Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *