Met de auto door Macedonië, allemaal aan de kant!

Onze huurauto



Omdat ik de kilometers met de auto maak zal ik mijn ervaringen met het rijden in Macedonië vertellen. Wat mij als eerste opviel is dat het niet gebruikelijk is dat je je richtingaanwijzer gebruikt. Het kan ook zijn dat dit een extra optie was bij de auto.

Gelukkig kunnen ze wel uitstekend parkeren. Want als je een vrije plek ziet langs de straat, waar al auto’s staan geparkeerd, op een zebrapad, dan kun je maar 1 ding doen. Als eerste dat zebrapad innemen met je auto en uitstappen. Ook parkeren in een bocht of naast een andere auto is geen probleem. Vervolgens kun je op je gemak boodschappen doen of even wat eten. Oh en parkeergeld? Dat kennen ze niet. Ideaal!

Terug naar het knipperlicht. Als jij vindt dat je eraf moet, dan ga je eraf. Dit hoef je niet aan je medeweggebruikers te laten weten. Dat scheelt vervolgens ook weer bij het inschatten van een verkeerssituatie. Als jij denkt dat je nog prima voor die andere auto op de rotonde past dan geef je wat extra gas en je bent er mooi voor. Je weet immers toch niet of die auto de rotonde verlaat of niet.


Verkeer van rechts moet altijd wachten. Links overigens ook. En eigenlijk elk verkeer moet wachten als jij denkt dat je op de hoofdweg rijdt. Dat rijdt wel zo makkelijk door. Zebrapaden zijn ook maar lastig, dus daar hoef je ook niet op te letten. De mensen die willen oversteken zijn dit gewend en wachten rustig tot er geen auto’s meer zijn. Soms loopt er buiten de stad een verdwaalde koe rond, daar moet je wel even voor oppassen.

Dan de snelheid. Staat er een bord met een maximum van 80 km/u, dan kun je toch ook 120+ km/u rijden. Alleen bij de tolwegen remt men nog wel eens af, want zo’n slagboom door je voorruit is vervelend. Waar je overigens maar 40 tot 65 eurocent hoeft te betalen voor de tol. In euro’s kun je ook betalen, maar we hebben het idee dat ze een voor hun gunstige wisselkoers aanhouden.

Gaat er dan helemaal niks volgens de regels? Jawel, ik heb nog nooit iemand door rood zien rijden. Maar dat was het dan ook wel. En eerlijk gezegd is het hier heel fijn rijden, zolang je je maar aan de ongeschreven regels houdt.



Reacties

reacties

Een gedachte over “Met de auto door Macedonië, allemaal aan de kant!”

 1. Hoi Mark en Mandy!

  Wat een super leuke verhalen staan erop!!!!
  Vooral die van het auto rijden hilarisch!!!!!!
  Veel reis plezier!!!!

  Groetjes,

  Bram shirley en daan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *