Macedonië: ideaal voor een budgetreisMacedonië is een vrij onbekend vakantieland, maar trekt ieder jaar meer bezoekers. Reizen is hier spotgoedkoop en voor weinig geld heb je een prachtige vakantie.

Macedonië is zowel geschikt voor een rondreis als voor een strandvakantie. Het meer van Ohrid trekt de meeste toeristen en dat is niet voor niets. Het meer is een van de grootste en oudste van Europa en ook de stad waar het meer naar vernoemd is, Ohrid, is een stad waar veel te beleven valt.

Pakketreis

Helder water in het meer van Ohrid
Helder water in het meer van Ohrid

Met Corendon, Tui kun je naar Macedonië voor een prikkie. In het laagseizoen soms al vanaf 149 euro per persoon voor acht dagen. Als je meer wilt dan alleen relaxen, ben je in Macedonië aan het juiste adres. Met een huurauto kun je overal naartoe.


Omdat Macedonië een klein land is, kun je het land prima verkennen vanaf één plek. Hou er wel rekening mee dat, ondanks dat de afstanden klein zijn, je relatief lang onderweg bent vanwege de vele bergen.

Vliegen

Wizz Air vliegtuig op Eindhoven
Wizz Air vliegtuig op Eindhoven

Ook het vliegen naar Macedonië is budgetproof. Wij zijn met Wizz Air voor 10 euro per persoon van Eindhoven naar de hoofdstad Skopje gevlogen. In Skopje hebben we een auto gehuurd en negen dagen door heel Macedonië gereden. Als je liever een vakantie aan het meer van Ohrid wilt dan kun je in ongeveer 2,5 uur vanaf het vliegveld in Skopje naar Ohrid rijden. Je kunt er ook voor kiezen om met de bus van Skopje naar Ohrid te gaan. Er gaan meerdere bussen per dag.

Een andere optie is om rechtstreeks naar Ohrid te vliegen, dit is echter een stuk duurder. Je kunt dan beter gewoon een pakketreis boeken. Voordeel is dan dat je niet meer lang in de bus hoeft te zitten, of een auto hoeft te huren.

Auto huren, benzine en tol

Onze huurauto
Onze huurauto

Een auto huren in Macedonië is relatief duur als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Spanje of Portugal. Een kleine auto huur je vanaf ongeveer 25 euro per dag via rentalcars.com. Via deze website reserveren wij altijd een huurauto omdat de prijzen hier het laagste zijn en we goede ervaringen hebben met de klantenservice.


Tegenover de relatief dure huurauto staat wel dat benzine goedkoop is: ongeveer 1,10 euro per liter. In alle steden en dorpen vind je benzinestations en het is niet gebruikelijk dat je zelf tankt: dat doet de tankbediende voor je.

In Macedonië zijn een paar tolwegen: op de snelweg bij het vliegveld van Skopje en op de snelweg die naar Servië en Griekenland leidt moet tol betaald worden. Af en toe passeer je een tolpoortje waar je contant kunt betalen. Je kunt er met Denars (de Macedonische munteenheid) of euro’s betalen en meestal ben je 1 of 2 euro kwijt.

Uit eten

Heerlijk en goedkoop eten
Heerlijk en goedkoop eten

In Macedonië kun je voor een paar euro heerlijk uit eten. Als je van vlees houdt zul je dol zijn op het Macedonische voedsel. Voor 2 of 3 euro heb je een hoofdgerecht met vlees, groente en patatjes of aardappeltjes. Een Macedonische salade, bestaande uit sla, tomaat, ui, olijven, komkommer en geraspte feta, kost ongeveer 1,50 euro. Met zijn tweeën kun je de tafel vol hebben met de heerlijkste gerechten voor slechts 8 euro.

Bestel ook zeker een fles Macedonische wijn bij het eten! In het zuidoosten van het land worden druiven verbouwd en in augustus en september worden deze geoogst. Grote, ouderwetse vrachtwagens worden helemaal gevuld met druiven en naar de verschillende wijngoederen gereden waar er heerlijke wijn van wordt gemaakt.

Boodschappen doen

Worst en fruit
Worst en fruit

Boodschappen doen in Macedonië is geen aanslag op je portemonnee. Je hebt een ruime keus uit supermarkten en lokale markten waar je al je boodschappen kunt halen. In de zomer zijn groente en fruit ruim voorradig en vind je door het hele land kleine fruitstalletjes langs de weg waar boeren en boerinnen hun eigen verbouwde groenten en fruit proberen te verkopen. Je kunt zelfs rechtstreeks van de tractor kopen! Voor een kilo verse tomaten betaal je omgerekend zo’n 0,30 cent. Voor een kilo meloen ongeveer 0,15 cent.

In Macedonië wordt nog gegeten met de seizoenen. Dat houdt in dat je eet wat er op dat moment van het land komt. In juni kun je je misselijk eten in de dikke paarse kersen, terwijl augustus en september de tijd van de meloenen en paprika’s zijn.

Overnachten

Ons hotel vlakbij Skopje
Ons hotel vlakbij Skopje

Overnachten in Macedonië is erg goedkoop. Houdt er wel rekening mee dat je buiten de meest toeristische plaatsen Orhid en Skopje niet overal evenveel keus hebt. Veel accommodaties zijn ouderwets ingericht en hebben een gedeelde badkamer, maar er is altijd wel een hotel of een pension dat kamers aanbied met een eigen badkamer. Een tweepersoonskamer met eigen badkamer heb je vanaf 14 euro per nacht. Dat is een stuk goedkoper dan in veel andere Europese landen!

Toegangsprijzen

Kerk in Skopje
Kerk in Skopje

In kerken en moskeeën hoef je, buiten Ohrid, nooit entree te betalen. Het is wel zo netjes om in de kerk wat geld op het altaar achter te laten of een kaarsje te kopen en in de moskee wat geld te doneren.

In musea en bij opgravingen wordt vaak wel entree geheven. De toegangsprijs per museum verschilt maar is nooit meer dan 5 euro (inclusief een rondleiding). Meestal kun je rekenen op een bedrag tussen de 0,30 euro en 2 euro.

Bootje huren

Met een bootje over het meer van Ohrid
Met een bootje over het meer van Ohrid

Als je naar het meer van Ohrid gaat, is het leuk om een bootje te huren. De  bootjes worden bestuurd door een schipper, het is niet mogelijk om zelf een boot te besturen. Per half uur betaal je 5 euro aan de kapitein en die vaart je over het meer langs de mooiste bezienswaardigheden.

Als je wel zelf het meer op wilt kun je een waterfiets huren. Deze kosten 3 euro per half uur. Het is heerlijk om een stuk het meer op te waterfietsen en dan te zonnen op het dek van je waterfiets.

Goedkope vakantie zonder massatoerisme

Al met al is Macedonië een heerlijk land dat nog niet wordt overspoeld met toeristen en waar je goedkoop vakantie kunt vieren of kunt rondreizen. Door de vriendelijke bevolking, de prachtige natuur en de lage prijzen is Macedonië mijn favoriete vakantieland en raad ik het iedereen aan!

Bekijk hieronder ook eens onze sfeervideo van onze rondreis door Macedonië.Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *