Istanbul: eindelijk wassen, veel bekeken en tijd tekortWe zijn in Istanbul geweest! Op onze eerste dag hadden we helaas geen tijd meer om dingen te bekijken. Het vliegtuig was wat vertraagd, het duurde super lang voor de bagage van de band kwam, er waren overal files in Istanbul en de navigatie stuurde ons helemaal verkeerd waardoor we door nog een keer door de files moesten naar de andere kant van de stad. Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen, en we zijn heelhuids op onze bestemming in het historische centrum Sultanahmet aangekomen.

Rijden door Istanbul is een belevenis, het is super druk en iedereen benut ieder gaatje die er is (ondanks dat je er niet inpast). Taxichauffeurs gaan van de linker, naar de rechter en weer naar de linkerbaan, waar ze ook maar denken dat het die seconde sneller is. Bussen doen dit ook. En je kunt prima stilstaan waar je maar wilt. Ondertussen lopen er mensen door het verkeer om allerhande spullen te verkopen. Goed uitkijken dus!

Overnachten in luxe

Mark had een heerlijk, luxe en mooi hotel geboekt vlakbij de blauwe moskee en de Aya Sofia. Hier hebben we ons vier nachten prima vermaakt. Er waren badstoffen slippers, grote zachte handdoeken, een bubbelbad, luxe zeepjes en shampoo, een gigantisch bed en lekkere badjassen. Mmmm!

Maandag heeft Mark eerst alle was naar een wasserette gebracht, want we hadden bijna geen kleren meer over. Vooral Mark niet, die heeft het steeds zo warm en draagt meerdere shirts per dag. In een heel klein hokje zat een oude dame bij drie wasmachines en een strijkijzer te wassen. Het was zo fijn om aan het einde van de dag alles weer schoon te hebben!

Honderden vrouwen

We zijn als eerste naar het Hippodroom geweest. In de oudheid raceten hier de gladiators met hun paard en wagen rondom een Egyptische obelisk, een groot stuk steen en een slangenzuil uit Delfi. Daarna gingen we naar de blauwe moskee, maar de ging helaas net dicht voor het gebeden ging pas twee uur later weer open. We zijn naar de Aya Irene geweest, een eeuwenoude kerk en hebben hier een museumpas gekocht. Met de museumpas kun je naar alle grote bezienswaardigheden, en hoef je nergens in de rij te staan. Erg handig want de wachtrijen voor de Aya Sofia en het Topkapi paleis zijn enorm. We hebben alle musea die je met de Istanbul museum pass kon bezoeken gezien, dus we hebben hem maximaal gebruikt!

In het Topkapi paleis hebben we vijf uur doorgebracht. Er was zoveel te zien! In de schatkamer liggen enorme diamanten en juwelen en in de harem woonden vroeger honderden vrouwen en zwarte eunuchen. Heel bijzonder om allemaal te bekijken.

Scrubben en masseren

Sowieso hebben we gedurende onze tijd in Istanbul ontzettend veel gezien. We zijn een extra dag gebleven en hebben drie dagen van ’s ochtends tot ’s avonds door de stad gerend om maar zoveel mogelijk te zien. We hebben onze tijd ten volle benut en zijn naar prachtige musea, paleizen en moskeeën geweest.

Ook zijn we naar de hamam geweest, een Turks badhuis. Om er goed over te kunnen schrijven moesten we natuurlijk een uitgebreide behandeling krijgen ;) We gingen naar dezelfde hamam als toen ik vier jaar geleden in Istanbul ben geweest omdat dit de bekendste hamam is. Hij zit naast de grote bazaar. Je wordt uitgebreid gewassen, gescrubd, gemasseerd en gezeept. Hartstikke leuk!

Een ideale manier om een overzicht van de stad te krijgen, is door een boottocht over de Bosporus te maken. De Bosporus deelt Istanbul in tweeën in het Aziatische en Europese deel. Je vaart langs alle grote bezienswaardigheden en nog een stukje verder, naar de oude jachtpaleizen van de sultan. De tocht duurde 2,5 uur en was heerlijk in het zonnetje en met een briesje.

Schreeuwen met een SM masker

Een bijzondere ervaring was het Istanbul modern museum. We wilden naar het Dolmabahce paleis, maar die was net vijf minuten gesloten maar ik had goede verhalen gehoord over het Istanbul modern museum dus zijn we daar naartoe gegaan met de tram. Normaal gesproken houden we niet zo van moderne kunst maar dit museum begon prachtig met kunst vanaf 1880. Ook heeft het museum een prachtige Turkse foto afdeling. Helaas eindigde het museum even bizar als de meeste musea met moderne kunst. Het toppunt was een video van een man met een sm masker die geboeid in een kamer met hysterische beelden nationalistische gedichten ging schreeuwen. Juist.

Onze tijd in Istanbul was veels te snel voorbij. Er was nog zoveel dat we hadden willen zien! Ik denk dat we zeker een week nodig hadden gehad om alles te zien wat we in ieder geval wilden zien. We hebben enorm genoten van ons prachtige hotel.Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *