Göreme: afgelaste ballonvlucht en toch nog Derwisjen?’s Ochtends ging de wekker om 04.10 uur. Super slecht geslapen omdat ik zo bang was om me te verslapen (dus ik was om 03.30 klaarwakker) en omdat het onweerde. Vandaag was dé dag! We gingen in de luchtballon!!!!!!!!!!!

Om 04.50 uur werden we opgehaald door een busje van Kapadokya balloons. We werden naar hun kantoor gereden en onderweg zagen we overal busjes in het donker rijden die andere toeristen ophaalden voor hun ballontocht.

Oranje vlaggetje

In het kantoor was het super druk, tientallen (vooral Amerikanen en Chinezen) en met z’n allen aan het ontbijt. Ondertussen wachtten we in spanning tot we eindelijk zouden vertrekken. Dat moment kwam steeds maar niet, de wind waaide te hard en alle ballonvaartorganisaties moesten wachten of de ballonvaart door zou gaan, of dat deze afgelast zou worden.

Er wordt gewerkt met een vlaggetjes systeem: als het vlaggetje groen is kan de ballonvaart doorgaan, is deze oranje dan moet iedere organisatie wachten en is het vlaggetje rood dan wordt de ballonvaart afgelast. Bij ons was het vlaggetje oranje en moest er gewacht worden tot deze van kleur zou veranderen.

Nieuwe ballonvaart regelen

Uiteindelijk gebeurde dat pas om 06.45 en helaas werd de ballontocht afgelast. We waren erg teleurgesteld, vooral toen ze zeiden dat ze voor de volgende dag geen plaats meer hadden. We werden teruggebracht naar het hotel en het eerste wat we daar hebben gedaan is elke ballonvaartorganisatie in Göreme bellen en bestoken met mailtjes om te kijken of er voor de volgende dag nog ergens plaats was.

We zouden eigenlijk naar Ankara gaan, maar besloten een dag langer te blijven. Het hotel zat vol dus we moesten ook nog gauw een ander hotel zoeken. Na tientallen mailtjes en telefoontjes kwam het verlossende bericht: één organisatie had nog plaats! Weliswaar niet de luxe tocht die we eerder geboekt hadden (met minder personen in een mand én langer in de lucht) maar ER WAS NOG PLAATS! We hebben een paar uurtjes geslapen en zijn daarna weer op pad gegaan.

Prachtige muurschilderingen

In Göreme heb je een groot openluchtmuseum met grotwoningen en grotkerken. Heel indrukwekkend. Ook hier weer veel Chinezen en Amerikanen. Eén Amerikaanse dame was niet echt oude bouwwerken gewend: ik hoorde haar aan de gids vragen of de splinternieuwe trap met mooie glimmende leuningen ook zou oud was als de grotwoningen. Nee dus.

De kerken in het openluchtmuseum van Göreme zijn de mooiste die we hebben gezien in Cappadocië. De muurschilderingen zijn hier prachtig hersteld en enorm indrukwekkend. Helaas is het er wel erg druk en is het dringen en in de rij staan om de kerken binnen te komen. Doordat we in Selime al een Cappadocië museumkaart hadden gekocht hoefden we niet in de rij te staan voor een toegangskaartje en dat scheelde zeker een half uur. Als je door Cappadocië gaat trekken dan raad ik je de museumkaart zeker aan.

Dansende Derwisjen in een grot

We zijn de hele middag in het openluchtmuseum geweest. We hebben nog door Göreme zelf gewandeld en zijn ’s avonds naar een bijzondere voorstelling geweest van de Dansende Derwisjen! In Konya ging de voorstelling helaas niet door vanwege de regen maar in Göreme dansten de Derwisjen in een grot dus daar was slecht weer geen probleem!

De Derwisjen bestaan uit muzikanten en dansers. De muzikanten zingen en spelen op traditionele instrumenten. De dansers beginnen hun optreden met bidden en heel langzaamaan beginnen ze uiteindelijk rond te draaien. Ze heffen hun handen in de lucht, leggen hun hoofd op de schouder en draaien rond op de maat van de muziek. Elk liedje wordt afgesloten met een uitgebreid naar elkaar groeten en buigen en natuurlijk naar Allah. Het meest indrukwekkende moment is als uiteindelijk alle Derwisjen in koor beginnen te zingen. Prachtig.

Na de voorstelling zijn we lekker gaan eten en daarna gauw gaan slapen want de wekker zou de volgende ochtend voor de tweede keer om 04.10 uur gaan.Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *