De 10 mooiste nationale parken van West Amerika
Als je door het westen van de Verenigde Staten reist, valt de enorme verscheidenheid in landschappen je op. De ene dag sta je in de woestijn, terwijl je de andere dag tot aan je knieën (letterlijk) in de sneeuw staat. Deze 10 nationale parken zijn een must-see op je reis door Amerika!

1. Yellowstone National Park

Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park
Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park

Het oudste nationale park ter wereld ligt in de staten Wyoming, Idaho en Montana in het noordwesten van de Verenigde Staten. Voor mij was een bezoek aan Yellowstone een droom die uitkwam. Het park staat bekend om zijn vele geisers, mudpools en om de supervulkaan die onder het park zou liggen. De bekendste bezienswaardigheid is de Old Faithfulgeiser die elke negentig minuten spuit. In Yellowstone heb je grote kans dat je beren, wolven of bizons tegenkomt.

Mark bij een bizon in Yellowstone National Park
Mark bij een bizon in Yellowstone National Park

We reden zelf bijna een wolf aan. Hij stak plotseling de weg over en we moesten vol op de rem om het dier niet te raken. Het schijnt heel bijzonder te zijn dat je een wolf tegenkomt, omdat de dieren erg schuw zijn.

Bizons daarentegen zijn er in overvloed. Meestal zijn ze in grote kuddes en er wordt goed op de kalfjes gelet. Dat maakt deze dieren wat gevaarlijker dan ze eruit zien. Ze beschermen hun kleintjes enorm en als je te dicht in de buurt komt, kunnen ze aanvallen. Dat wisten wij niet en vandaar dat Mark prachtig met een bizon op de foto staat!

2. Yosemite National Park

De Half Dome in Yosemite National Park
De Half Dome in Yosemite National Park

Een van de bekendste en meest bezochte nationale parken in Amerika. Het park ligt in het oosten van Californië op zo’n drie uur rijden vanaf San Francisco. In Yosemite vind je prachtige bergen en watervallen. Vanaf Glacier Point heb je een geweldig uitzicht over een groot gedeelte van Yosemite National Park. Je ziet dan ook Half Dome, een rots waarvan het lijkt alsof de helft er vanaf is gevallen. Deze rots kun je beklimmen. Vanaf Glacier Point zie je ook meerdere watervallen en er lopen een heleboel eekhoorntjes rond.

Eekhoorn in Yosemite National Park
Eekhoorn in Yosemite National Park

3. Rocky Mountain National Park

Waterval in Rocky Mountain National Park
Waterval in Rocky Mountain National Park

Rocky Mountain National Park vind je in Colorado. Zoals de naam al doet vermoeden ligt het park in de Rocky Mountains. In het park kun je prachtige wandelingen maken. Door de hoge ligging loop je hier door de sneeuw tot in juli, hou daarom rekening met je schoenenkeuze. Ik liep er op m’n sandalen en zakte weg tot aan m’n bovenbenen in de sneeuw! Gelukkig was er een dame zo lief om me eruit te trekken.

Het hoogste meer in Rocky Mountain National Park
Het hoogste meer in Rocky Mountain National Park

Rocky Mountain National Park is een van mijn lievelingsparken. Voor onze reis naar Amerika wist ik niet dat dit nationale park bestond en wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, behalve hoge bergen (duh). We zouden een korte wandeling naar een meer maken, maar we vonden het zo mooi dat we de bergen in gingen en van meer naar meer liepen. De sneeuw werd steeds hoger en de watervallen stroomden op hun hardst van de duizenden liters smeltwater.

4. Sequoia National Park

De hoogste boom ter wereld "Sherman Tree" in Sequoia National Park
De hoogste boom ter wereld “Sherman Tree” in Sequoia National Park

Sequoia National Park is vernoemd naar de Sequoia bomen die hier groeien. Sequoia bomen zijn de grootste levende organismen ter wereld en in het park vind je de grootste boom ter wereld: de General Sherman Tree.

Waarschuwing voor ijle lucht in Sequoia National Park
Waarschuwing voor ijle lucht in Sequoia National Park

Als je vanaf de parkeerplaats naar de grootste bomen wandelt, ga je steil omlaag. Dat gaat nog. Maar als je weer omhoog moet, is het een iets ander verhaal. Langs het pad staan bordjes dat de lucht door de hoogte vrij ijl is en dat wandelen lastig gaat. Daarnaast staan er langs het pad tientallen bankjes, zodat je overal even kunt uitpuffen. Toen een wat zwaardere dame naast ons op een bankje kwam zitten, en verzuchtte dat het wandelen wel heel zwaar was vanwege de enorm ijle lucht, kon ze het niet erg waarderen toen ik zei dat ik dacht dat het kwam doordat we dik zijn ;-)

5. Death Valley National Park

"Bad water" in Death Valley National Park
“Bad water” in Death Valley National Park

De heetste plek op aarde! Zorg dat je voldoende water en benzine bij je hebt als je door dit nationale park rijdt, want hier wil je absoluut niet stranden.

In de zomer lopen de temperaturen hier op tot ver boven de vijftig graden. Hier rondlopen is een bijzondere ervaring. Je voeten branden, want het asfalt wordt nog veel heter, en je zweet niet omdat dit direct verdampt. Toen wij hier waren, was met maar liefst 52,2 graden Celsius!

Leefgebied van tandkarpers in Death Valley National Park
Leefgebied van tandkarpers in Death Valley National Park

Verwacht overdag niet veel leven in Death Valley te zien. Door de extreme hitte leven er vooral nachtdieren die tevoorschijn komen zodra de zon onder is en het afkoelt. Een bijzondere tandkarpersoort heeft zich aangepast aan het klimaat en leeft in het beetje water dat je hier vind.

Als je door Death Valley rijdt vallen vooral de bijzondere kleuren van de rotsen je op. Sommigen zijn geel, terwijl anderen rood of roze zijn. Sommige rotsen hebben alle kleuren. Prachtig!

In het noorden van Death Valley staat een kasteel: Scotty’s castle. Het kasteel is gebouwd tijdens de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw door de rijke Albert Mussey Johnson, die er een vakantiehuis van wilde maken. Hij liet er zijn vriend Walter Scott, of Death Valley Scotty, wonen. Deze Walter Scott was een fantast en maakte mensen wijs dat hij het kasteel liet bouwen met geld dat hij verdiende met geheime mijnen in Death Valley.

6. Canyonlands National Park

Kloof in Canyonlands National Park
Kloof in Canyonlands National Park

Canyonlands National Park is een minder bekend nationaal park in Utah. Het is woestijngebied waar, door de stroming van de Colorado River en Green River, een prachtige canyon is uitgesleten.

Kloof in Canyonlands National Park
Kloof in Canyonlands National Park

Als je hier op het island in the sky staat heb je een gigantisch en prachtig uitzicht over de rivieren en zie je in de lucht de adelaars rondzweven. Heel indrukwekkend.

7. Zion National Park

Riviertje in Zion National Park
Riviertje in Zion National Park

Ook Zion National Park ligt in Utah. Het park is 590 vierkante kilometer groot en het meest bezochte gedeelte is de Zion Canyon. Deze canyon is maar liefst 24 kilometer lang en tot wel 800 meter diep. Door de canyon loopt een rivier die in de zomer de hoognodige verkoeling biedt en er zijn een aantal mooie watervallen waar je naartoe kunt wandelen.

Binnenin de kloof in Zion National Park
Binnenin de kloof in Zion National Park

In de zomer kun je de canyon niet betreden met je eigen auto. Er rijden gratis shuttlebussen die stoppen op talloze punten in de canyon. Vanaf die punten kun je prachtige wandelingen maken die variëren van gemakkelijke tot zware dagtochten met flink hoogteverschil. En natuurlijk alles ertussenin.

8. Bryce Canyon National Park

Aardpiramides in Bryce Canyon National Park
Aardpiramides in Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon National Park ligt in dezelfde omgeving als Zion en wij hebben Zion National Park en Bryce Canyon op dezelfde dag bekeken. Het is maar anderhalf uur rijden, maar de parken zijn een wereld van verschil.

Bryce Canyon staat bekend om de bijzondere Hoodoos, of aardpiramides, die zijn ontstaan door ijs en sneeuw. De rotsen erodeerden en er bleven prachtige rotsformaties over. De aardpiramides zijn fel oranje en geel van kleur. Vanuit Bryce Canyon National Park heb je een prachtig uitzicht over het zuiden van Utah.

Oppassen voor prairiehondjes in Bryce Canyon National Park
Oppassen voor prairiehondjes in Bryce Canyon National Park

Als je door het park rijdt is er de kans dat je prairiehondjes tegenkomt. De Utah prairiehond komt alleen voor in het zuiden van Utah en wordt met uitsterven bedreigd. In het park staan bordjes die je waarschuwen voor overstekende prairiehondjes.

9. Arches National Park

Utah's symbool "Delicate Arch" in Arches National Park
Utah’s symbool “Delicate Arch” in Arches National Park

In Utah vind je de meeste nationale parken van alle staten, zo ook Arches National Park. Dit is een van de parken die ik op mijn verjaardag heb bezocht en het was zeker de mooiste verjaardag ooit!

Wandelkloof in Arches National Park
Wandelkloof in Arches National Park

Arches staat bekend om de vele rotsbogen die je hier zit. Het zijn er meer dan 2000! De kleinste boog overspant slechts een meter. De grootste boog, Landscape Arch, overspant maar liefst 88 meter.

In Arches National Park vind je ook het symbool van Utah: Delicate Arch. Een afbeelding van dit symbool staat op veel nummerborden van deze staat afgebeeld.

10. Grand Canyon National Park

Kloof in Grand Canyon National Park
Kloof in Grand Canyon National Park

Last, maar zeker niet least: Grand Canyon National Park! Een van de bekendste nationale parken van de Verenigde Staten en ook een van de meest bezochte, met maar liefst 4,5 miljoen bezoekers per jaar.

De Grand Canyon is een grote kloof die al duizenden jaren wordt uitgesleten door de Colorado River. In de duizelingwekkende diepte zie je het groen en blauw van de stromende rivier.

Toeristen in Grand Canyon National Park
Toeristen in Grand Canyon National Park

Het Grand Canyon National Park ligt in de staat Arizona, dat ook als bijnaam The Grand Canyon State heeft. Het park staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en wordt gezien als een van de zeven natuurwonderen. Ik vond het vooral een enorm groot gat in de grond :-)Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *