Copycats: hoe wij ermee te maken hebben

De website van TurkijeVisum.nl



Nou breekt m’n klomp! Voor de zoveelste keer hebben we last van iemand die de teksten op een van onze websites bijna letterlijk heeft overgenomen. Ik ben er spuugzat van.

Vorig jaar januari zijn Mark en ik de website TurkijeVisum.nl begonnen en later ook de Belgische versie TurkijeVisum.be. We waren de eerste particuliere aanbieder van visa voor Turkije.

Boze reisorganisaties

Ik ben altijd heel vroeg wakker en Mark slaapt graag wat langer uit. Vaak lees ik in bed eerst even het nieuws op mijn telefoon. De betreffende dag schreven alle grote nieuwswebsites over Turkije. Het land had bedacht dat het vanaf april een digitaal visum zou verplichten: je kon het visum dan aanvragen via een website van de overheid. Dit kon in het Engels, Frans, Spaans, Turks of Chinees en er zou alleen met creditcard betaald kunnen worden.


Veel reisorganisaties en toeristen waren hier erg boos over: in Nederland heeft lang niet iedereen een creditcard en de aanvraag in een vreemde taal doen is ook niet voor iedereen even makkelijk.

Ik dacht: dan doen wij het toch gewoon? Bieden we iDeal aan en maken we de website in het Nederlands en vragen wij voor mensen het visum voor Turkije aan als service?

Zitten en uitgescholden worden

In die periode gingen we elke ochtend wandelen omdat ik heel veel rugpijn had. Ik was niet zo blij want het was niet goed gegaan met mijn studie aan de universiteit, ik werkte bij de belastingtelefoon (wat ik echt verschrikkelijk vond), ik was gevallen en toen door m’n rug gegaan en door een heleboel stress werd dat niet beter.

Ik zat al maanden ziek thuis omdat ik niet kon zitten en dat is wat je de hele dag doet in een callcenter: zitten en uitgescholden worden door asociale mensen. Zeker bij de afdeling waar ik zat.


Eigenlijk was ik het visum voor Turkije alweer vergeten maar toen we in het bos liepen vertelde ik het Mark. Hij vond het ook direct een goed idee om zelf de visa te gaan aanbieden en heeft daar ter plekke de domeinnaam www.turkijevisum.nl vastgelegd.

Harder dan verwacht

Er was een hele slechte verbinding en bijna was het niet gelukt maar na een paar keer proberen lukte het om de website te claimen. Binnen no-time hadden we een prachtige website in de lucht. Mark maakte de website en ik schreef de teksten.

Het duurde niet lang voor we de eerste visa konden verwerken. In het begin was het super spannend: zou het gaan lopen? Er waren nog een heleboel dingen die we moesten verbeteren en daar kwamen we al lerend achter. Ik vroeg alle visa aan, deed de telefoontjes en beantwoordde de mailtjes.

Het liep harder dan verwacht.

De eerste kopieerders kwamen al snel


Het aantal visa dat we per dag verwerkten steeg enorm: elke week verdubbelden we het aantal aanvragen van de week daarvoor. Ik kon het niet meer alleen aan en Mark liet zijn eigen werk (Mark maakt websites en webshops voor bedrijven) even voor wat het was om mij te helpen. Van ’s ochtends 06.00 tot diep in de nacht waren we visums aan het verwerken. We moesten personeel aannemen en er kwam een callcenter. We wisten niet wat ons overkwam!

Helaas kwam ook het gesodemieter. Kopieerders kwamen als paddenstoelen uit de grond. Natuurlijk is het heel logisch dat als je een goed idee hebt, dat je dan snel anderen krijgt die hetzelfde gaan doen. De manier waarop was heel vervelend: de teksten op onze site werden vaak letterlijk overgenomen.

Aangifte bij de politie

Uiteindelijk was het zelfs zo erg dat er een website kwam waar letterlijk alles op stond dat ook op onze website stond: visa4Turkey. Eigenaar? Serdar Gözübüyük, de scheidsrechter die nu terecht staat voor matchfixing. Alles was overgenomen, het was gewoon exacte kopie van onze website.

Daarnaast zou hij samenwerken en aangeraden worden door de Turkse ambassade (niet waar) en stonden er nog veel meer onwaarheden op zijn site. Maar het meest kutte: hij mocht alle visa aanvragen voor klanten van Corendon. Waarschijnlijk hebben zij onder een hoedje gespeeld.

Toen we Gözübüyük mailden dat we wilden dat hij zijn teksten aanpaste kregen we geen reactie. Op aanraden van mijn ouders belden we de politie. Mijn stiefmoeder werkt bij de politie en mijn vader heeft er twintig jaar gewerkt.

Maar goed, de politie in Gieten (Drenthe) heeft niet echt ervaring met dit soort zaken en snapte er helemaal niets van. Het was een heel gedoe maar uiteindelijk was er een hele aardige politieman die ons wilde helpen. We hebben aangifte gedaan en volgens hem was de hoster van de website van Gözübüyük verplicht om de website uit de lucht te halen.

Nadat we gemaild hadden dat we aangifte hadden gedaan en dat zijn website plat gelegd zou worden werden de teksten snel aangepast. Van de man zelf hebben we nooit meer wat gehoord. Uiteindelijk hebben we de aangifte ingetrokken: ons doel hadden we bereikt.

Door zijn kopieergedrag is Visa4Turkey nog steeds geblokkeerd in Google.

Weer nieuwe kopieerders

Zojuist werden we op Longwayhome.nl gemaild door een nieuwe website die visa naar Turkije aanbied. Of we de link naar zijn website wilden plaatsen. Toen Mark op zijn website keek was het weer raak: de teksten op zijn website leken verdacht veel op degene die wij op onze website hebben staan.

Die teksten waar ik dagen mee bezig ben geweest. Die ik tig keer heb verandert en waar veel tijd en moeite in gestoken is om te zorgen dat we mensen zo goed mogelijk kunnen helpen en informeren.

Mark heeft er een email naartoe gestuurd met het verzoek om alle overgenomen teksten van de website te verwijderen. Daarnaast heeft hij de site aangemeld bij Google om te zorgen dat ze geblokkeerd worden.

Al met al is het natuurlijk een eer dat mensen ons idee overnemen en schijnbaar is onze website erg goed :-) Toch is het erg vervelend, lopen wij er veel geld door mis en lig ik er ’s nachts wakker van!

Heb jij wel eens te maken gehad met copycats?



Reacties

reacties

2 gedachten over “Copycats: hoe wij ermee te maken hebben”

  1. Ik heb al bijna 3 weken een copycat die mijn hele site heeft gekopieerd. En het offline halen lukt helaas dus nog steeds niet. Grrr! Ik moet de copycat ook aanmelden bij Google inderdaad, zal ik nu direct doen! Enne, tips zijn welkom!!

    1. Wat super naar! Inderdaad aanmelden bij Google, dan komt diegene nooit meer naar boven in de zoekresultaten. Ik weet niet of je de link hebt maar via deze pagina kan dat: https://www.google.com/webmasters/tools/dmca-notice?rd=1

      Daarnaast kun je aangifte doen én is de hostingprovider verplicht om de website offline te zetten. Hosting kun je achterhalen via http://www.sidn.nl (als het een .nl domeinnaam is).

      Wij sturen altijd eerst een dreigmail dat binnen 24 of 48 uur alle overgenomen teksten moeten worden verwijdert maar als dat niet gebeurt dan doen we dus al het bovenstaande.

      Super vervelend en ik hoop dat je copycat gauw offline is!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *