Bijzondere ontmoetingen in TetovoNa Skopje zijn we naar Tetovo gereden. Dit is een stad in de bergen op ongeveer een half uur rijden ten westen van Skopje. Er wonen veel etnisch Albanezen en dat is te merken aan de taal en het aantal moskees.

We hebben in Tetovo een heerlijke dag gehad. We hebben de auto bij de supermarkt geparkeerd en zijn daarna helemaal de verkeerde kant opgelopen, waardoor we door allemaal woonwijken hebben gestruind. Overal zijn mannen bezig met hout hakken, soms geholpen door kleine kinderen die de kruiwagen mogen vullen. Ook bij flatgebouwen liggen grote stapels hout. Uiteraard wordt het hout gehakt met een bijl, een kloofmachine hebben we nergens gezien.

We een prachtige moskee bezocht, gebouwd in de vijftiende eeuw. De moskee is prachtig beschilderd, zowel van binnen als van buiten en er zijn meer dan 30.000 eieren gebruikt om de moskee te schilderen. Het is de mooiste moskee die ik ooit heb gezien.

Na een aantal stops (Ottomaans badhuis, markt, lunch, oude stad) gingen we op zoek naar de kerk. Die bleek moeilijk te vinden, maar gelukkig wees een oude man ons de weg. De kerk was helaas gesloten, maar we hebben een rondleiding gekregen langs de gebouwen en de graven door een man die Engels sprak en ons bij de kerk zag staan. De kerk werd gebouwd ten tijde van de Ottomaanse overheersing. Een Servische priester was op zoek naar een stuk grond om de kerk te bouwen en de lokale machthebber wilde wel een stuk grond geven ter grootte van een koeienhuid. Uiteraard is dat veel te klein om een kerk te bouwen en de dorpelingen scheurden de koeienhuid in dunne repen, die in een grote cirkel werden gelegd. Zo was het stuk grond groot genoeg om er een mooie kerk op te bouwen.

Een paar straten verder stond nog een orthodoxe kerk. Er liep gelijk iemand met ons mee om de priester te zoeken, zodat we hem alles konden vragen over de kerk en die voor ons kon vertalen. De priester was erg trots op zijn kerk, maar nog veel trotser op het zwembad dat hij had laten bouwen om mensen in te dopen. Uiteraard waren er een paar kruizen in het zwembad geschilderd. Soms haalt hij het kruis, dat op het dak van de kerk staat, naar beneden en gooit hij het in het zwembad, zodat de mensen er achteraan kunnen duiken. Het was een hippe priester, hij zong niet alleen traditionele kerkliedjes, maar was ook enorme fan van Pink Floyd. We hebben een privé optreden gekregen, maar helaas kon de priester niet zingen.

Met de auto zijn we vervolgens de berg op gereden, waar een oud fort moest zijn en nog een kerk. Het uitzicht over Tetovo was prachtig, van het fort was niet veel meer over. Ondertussen hadden de priester en de mensen die ons bij de kerken hadden rondgeleid, de man gevonden die de sleutel van de kerk op de berg had. Die werd met een taxi omhoog gestuurd en heeft ons de kerk binnengelaten. Deze kerk was niet zo mooi (communistische bouwstijl) maar na alle moeite voelden we ons toch verplicht om een tijdje te blijven en de kerk te bewonderen. We kregen koffie aangeboden van de kerkbeheerder en hebben met hem daar Macedonische koffie gedronken.

’s Avonds zijn we naar een Macedonisch wintersportgebied gereden. De tocht ernaartoe was prachtig, hoog de berg op met veel haarspeldbochten en prachtige vergezichten over het dal en de omliggende bergen. Onderweg een groep zigeuners met paarden die daar hun kamp hadden opgeslagen.

We hebben een prachtige dag gehad!!!!!!!Reacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *