2 weken in hoog tempo door Noord-Korea (deel 3)Onlangs is Mandy’s vader naar Noord-Korea geweest. Een reis van 13 dagen die begon in China en door het onbekende land voer. Hij heeft dagelijks zijn reis bijgehouden en wij willen dit graag met je delen. Dit is het derder deel. Lees hier het beginverhaal of het tweede deel.

Dag 6

Jottem! Vanochtend mochten we zelf uitchecken uit het hotel. Kennelijk hebben zoveel vertrouwen gewonnen bij onze gidsen dat we dat nu zelf mogen doen. Dat moet toch kunnen of niet, we zijn redelijk volwassen met zijn allen.

Totdat ik in de bus zit en mijn kamernummer wordt geroepen. Wat zou er toch aan de hand zijn? Met het schaamrood op de kaken voel ik in mijn broekzak en blijk ik de sleutel vergeten te zijn in te leveren.


DSC01406

Na het sleutel incident vertrekken we om 8 uur richting Wonsan. Wonsan is een kuststad met eveneens veel industrie. We volgen een mooie kustroute waardoor we regelmatig mooie uitzichten hebben op de Japanse zee, strand en vandaag een pittige branding.

In Wonsan bezoeken we eerst een treinmuseum. In dit museum staat een locomotief en een wagon. Wat dit museum zo belangrijk maakt, is dat de Kim Il Sung met deze wagon gereisd heeft en nog wel derde klas! Op de zitting waar de grote leider heeft gezeten, ligt een kleedje en er staat een bordje bij.

DSC01385


Hierna gaan we naar een kunst galerie waar je kunst kunt kopen.
Ook weer opvallend is dat in deze kunst de verering voor de grote leiders verweven is en de haat voor de Verenigde Staten.

Na het bezoek aan de galerie genieten we wederom van een rijkelijke lunch. Opvallend is dat bij elke lunch bier geschonken wordt. Het is wel bier met een niet erg hoog alcohol percentage, maar de advies temperatuur is 11 graden! Voor ons wel erg lauw en doet de alcohol ook beter zijn werk.

Na de lunch gaan verder richting Mount Kumgang. Daar komen we omstreeks half vier aan. Een prachtig hotel, met veel faciliteiten.
Helaas geen stroom, dus geen werkende faciliteiten zoals spa en sauna. Maar ook de lift werkt niet en er is geen warm water.

Vanuit het hotel gaan we een hiking tocht in het natuurgebied van Mount Kumgang doen. Mount Kumgang is een natuurgebied wat ontwikkeld is voor een groot uitwisselingsproject met Zuid Korea. Zuid Koreanen konden hier in groepsverband de grens oversteken en herenigd worden met familie in Noord Korea.


DSC01292

In dit gebied zijn meerder wandeltochten uitgezet, maar wij nemen de route naar de Kuryong waterval. Een tocht van ongeveer 4 kilometer slingerend omhoog via een uitgezette bergpas, naar de waterval. Onderweg kwamen we kleinere watervallen tegen en poelen met kristal helder water in prachtige jade en smaragdgroen!
Het is het stroomgebied van de Samnok rivier.

Een prachtige omgeving en een prachtige wandeltocht, die ongeveer anderhalf uur omhoog gaat en ongeveer een uur terug. Wel voor mensen die beschikken voor een redelijke conditie. Vandaag hebben we ongeveer 260 kilometer gereden.

Dag 7

Terug naar Pyongyang, wederom een route van zo’n 350 kilometer.
Eerst bezoeken we de Samil lagune. Dat is een meer wat vroeger tot de zee behoorde, maar gescheiden is van de zee zodat het nu een meer is. Het meer is zo bijzonder omdat de grote leider daar een wilde eend heeft geschoten! Op de plaats waar deze gedenkwaardige gebeurtenis heeft plaatsgevonden staat een tempel. En op de plek waar de eend was, ligt een boei.

We rijden verder naar de stad Wonsan waar we al eerder waren.
Het is zaterdag vandaag en het valt op dat veel mensen aan gemeenschappelijke klussen zijn gezet. Onder andere rijden we tientallen kilometers evenwijdig aan een spoorlijn. Al die kilometers zie je groepen mensen het onkruid wieden tussen het spoor en de daarnaast gelegen borders.

Ook zien we de hele dag mensen met sikkels het gras maaien langs de wegen. En wat ook bijzonder is dat aan de zijkanten van de autowegen hier geen vangrails is aangebracht zoals in Nederland, maar langs alle wegen die op onze route lagen, is Cosmea geplant.
Zoo ok aan beide kanten van het spoor. Een vrolijk gezicht, maar of dat nu is om de toeristen zand in de ogen te strooien? Het moet namelijk ook allemaal onderhouden worden en dat gebeurt naast de reguliere werkdag.

DSC01460

Na Wonsan rijden we door naar het Masikryong skigebied. Dat is een splinternieuw ski gebied wat vorig jaar is open gegaan. Alleen zijn er het afgelopen jaar geen toeristen in ontvangen omdat het land een toeristen stop had om ebola buiten de deur te houden. Het hotel is zo nieuw dat we de geur van beton kunnen ruiken als we binnentreden.

We krijgen een rondleiding en gebruiken in het ter plekke aanwezige hotel de lunch. Onvoorstelbaar dat er zoveel geld geïnvesteerd wordt in een skigebied in dit land, wat toch als een van de meest gesloten landen ter wereld gezien wordt. Op de vraag wat voor toeristen men verwacht wordt er geantwoord: Britten en Duitsers.

Alsof de Duitsers niet zelf hun skigebieden hebben, dan wel in direct omgeving en de Britten er 12 uur vliegen voor over hebben en daarna ook nog 3 uur in de auto vanuit Pyongyang. Maar goed we hebben het gezien en het zag er echt super uit. Diverse skipistes, kabelbanen, prachtig hotel enz.

We laten de uitleg omtrent het skigebied voor wat hij is en rijden door naar een tombe van de Keizer Tjong Myong dynastie. Tjong Myong wordt gezien als de grondlegger van Korea. Zijn stoffelijk overschot is begraven in een tombe, wat wij grafheuvel zouden noemen. Overigens zou het stoffelijk overschot door de eeuwen heen tot 2 keer toe geroofd zijn door zowel de Japanners als de chinezen, dus wat er van over is?

DSC01483

Wel is er een prachtig herdenkingsmonument omheen gebouw, waarvan men zegt dat het ook nog uit die tijd is. Maar aaneengesloten vertelt de gids zonder mankeren dat het gehele gebied plat is gebombardeerd door de Amerikanen. Oftewel maak je eigen keuze van de waarheid.

Wel is er een boeddhistische tempel inclusief boeddhistische monnik. Op de vraag aan de gids hoe zich dat verhoudt tot een verbod aan godsdienst, wordt geantwoord dat dit toegestaan is en dat er ongeveer 10.000 boeddhisten in Noord Korea wonen en ongeveer 10.000 christenen. En dat men op zondag hun geloof mag belijden. Dient nog te worden vermeldt dat de grote leider hier wel 300 keer is geweest!

Na dit bezoek rijden we terug naar Pyongyang waar de gids ons mee neemt naar een specifiek bier restaurant. Daar wordt bier van de tap geschonken. Vervolgens gaan we eten in een barbecue restaurant, althans een Koreaanse versie van bbqen. Een pot met hete kooltjes in het midden van de tafel en een schaaltje kleine stukjes vlees of vis, wat door de serveerster op een rooster wordt gelegd. Overigens heerlijk en zoals iedere maaltijd meer dan voldoende.

Dag 8

We beginnen met een highlight van de reis, want we gaan het mausoleum van Kim Il Sung en Kim Jung Il bezoeken. Dat is in het Kamsusan Sun’s Palace even buiten Pyongyang. Volgens de gids heeft Kim Jung Il hier gewoond en is het na zijn overlijden omgetoverd in een mausoleum. Dat we dit mausoleum mogen bezoeken is een bijzonderheid. Het is namelijk lange tijd dicht geweest, tot afgelopen 7 september, voor buitenlandse toeristen. En dus sinds kort weer open, maar alleen op zondag en op donderdag.

DSC01520

Om uiteindelijk bij de gebalsemde lichamen te komen heeft nogal wat voeten in de aarde. Men moet absoluut voorzien zijn van nette kleding. Sandalen, korte broeken, blote schouders etc wordt niet op prijs gesteld. Een stropdas voor de mannen wordt erg gewaardeerd.

Bij binnenkomst moeten alle zaken worden afgegeven, inclusief telefoons, zonnebrillen, alle zaken waar een chip in zit etc. etc. Als dat is gebeurt, volgen er lange gangen met roltrappen terwijl aan de muren voortdurend afbeeldingen hangen van de beide Grote Leiders in diverse poses en in diverse scenario’s.

Onderweg dient er een strakke formatie aangehouden te worden van rijen van 4 personen. In de gangen wordt stemmige muziek ten gehore gebracht.

Uiteindelijk komen we bij de security check. Daar worden we gefouilleerd en ik blijk mijn gsm nog bij te hebben. Boze blikken onder andere van de gids tengevolge. Nadat ik de gsm heb afgegeven mag ik door en komen we in een grote zaal. Daar staan aan de andere kant op een podium 2 wassen beelden van de grote leiders van buiten proportioneel formaat.

We lopen in rijen van 4 op de poppen af en moeten bij een op de vloer aangebrachte streep een buiging maken. Daarna worden we uit de zaal weggeleid en vervolgen onze weg door het paleis. Overal staan soldaten in uniform en hoge zwarte leren laarzen strak in de houding. Ook staan er zo’n beetje om de 10 meter veiligheidsmensen in net pak, maar wel voorzien van bewapening, wat blijkt op de bobbel op de heup.

Uiteindeljk komen via een sluis waarin een systeem is aangebracht wat lucht langs het hele lichaam blaast, bij het gebalsemde lichaam van Kim Il Sung. Het is een groot vertrek met muren van marmer, schemer verlicht met vier marmeren pilaren. Bij iedere pilaar staat opnieuw een geüniformeerde soldaat met hoge zwarte leren laarzen strak in de houding. Ook hier staan diverse bewapende veiligheidsmensen klaar om in te grijpen indien nodig.

Nu wordt van ons nog meer discipline verwacht en lopen we in rijen van 4 op de kist af, houden halt aan het voeteneind en dienen een buiging te maken. Dan lopen we door naar de linkerzijkant en houden opnieuw halt. Ook nu volgt een buiging. Daarna door naar het hoofdeinde van de kist. Nu gaat het fout!

Ik maak daar opnieuw een buiging, terwijl me nog zo was gezegd niet te buigen aan het hoofdeinde. Een scherp verwijtende blik van een van de gidsen gecombineerd met pure ongeloof! Zoveel oneer had ze kennelijk van mij niet verwacht. Maar ik geef niet op, herstel me, loop door naar de rechterzijde, hou halt en buig opnieuw. Daarna verlaten we de zaal.

Bij het verlaten van de zaal opnieuw de verwijtende blik van de gids.
Ik probeer me eruit te redden door te zeggen dat ik zenuwachtig ben en bied mijn oprechte verontschuldigen aan, maar het kwaad is geschied. Na dit mausoleum volgt nog een rondgang door een ruimte wat vol hangt met zeg maar het cv van Kim Il Sung. Een aaneenschakeling van medailles, oorkondes, ere doctoraten etc.

Daarna volgt weer een aantal lange gangen, totdat we bij het mausoleum van Kim Jung Il aankomen. Hier volgt dezelfde procedure. Maar haha, nu foppen ze me niet. Foutloos slaag ik voor dit examen. Ook na dit mausoleum weer een rondgang langs de cv. Gevolgd door een gang langs de trein van de Grote Leider en natuurlijk de auto van de Grote Leider en niet te vergeten de boot van de Grote Leider.

We halen onze spullen op en mogen nog even buiten kijken en foto’s maken. Later blijkt dat onze gids inderdaad bij de hogere legerleiding ter verantwoording is geroepen over de gsm en spullen die anderen bij zich hadden bij de security check. ’s Avonds na de nodige alcohol geeft hij aan dat dit beslist consequenties voor hem zal hebben.

Na het mausoleum bezoeken we een begraafplaats voor martelaren. Mannen en vrouwen die gevochten hebben in een van de oorlogen en die hier begraven liggen. Alle graven zijn voorzien van een beeld van de desbetreffende persoon. Daarna gaan we eerst terug naar het hotel om onze nette kleding te verruilen voor makkelijke reis kleding.

Als lunch wordt ons het traditioneel Koreaans gerecht “koude noedels” aangeboden. Dat is zijn koude boekweit noedels in een bak met koude bouillon en diverse groenten. Dit kun je zelf pittiger maken of op smaak brengen met mosterd, soja saus, azijn of sambal. Na de lunch gaan we naar een indoor schietbaan en kunnen de liefhebbers schieten met een .22.

DSC01562

Vervolgens rijden we naar Nampo. De weg naar Nampo is een tienbaans snelweg! Erg bijzonder, want we kunnen kilometers rijden zonder ook maar een ander voertuig tegen te komen. Kennelijk had men een ander verkeersaanbod verwacht (of gehoopt). Of zou het een aangelegd zijn met een andere bedoeling?

Buiten Nampo is een resort met chalets. Het is en zogenaamd “spa hotel”. Dat houdt in dat iedere chalet bestaat uit 6 afzonderlijke hotel kamers. En iedere kamer is voorzien van een spa een hot-spa met bronwater van aangenaam temperatuur.

Helaas is alles oud en erg gedateerd, maar het is Azië dus; so be it. De rest van de groep gaat grote mosselen bbqen op Koreaanse wijze. Ik hou niet van vis en ga na het schrijven van mijn ervaringen van vandaag op dit blog, de hot-spa uitproberen!

Lees hier het laatste deelReacties

reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *