10 tips die een stedentrip in Madrid onvergetelijk maken!
Van te voren wisten we niet zo goed wat we van Madrid moesten verwachten. We waren er nog nooit geweest en hadden ons ook niet voorbereid, zoals ik normaal doe. We wilden van de Canarische Eilanden naar Hongarije en omdat dat niet rechtstreeks kon, hebben we ervoor gekozen om eerst naar Madrid te vliegen, daar een paar dagen te blijven en vanaf Madrid naar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije te vliegen.

Madrid behoort voor veel mensen niet tot de standaard stedentrip bestemmingen, zoals Londen, Rome, Barcelona of Parijs maar zou daar zeker bij moeten horen: het is een prachtige en supergezellige stad! We hebben het enorm naar ons zin gehad en willen zeker nog een keer naar Madrid! Bij deze 10 tips van ons om je verblijf in Madrid onvergetelijk te maken!

1. Ga naar een flamenco voorstelling

Flamenco optreden in het Corral de la Moreria, Madrid
Flamenco optreden in het Corral de la Moreria, Madrid

Het flamenco optreden staat voor Mark en mij met stip op nummer 1! Madrid heeft een levendige Flamenco scène en op verschillende locaties kun je terecht voor een spectaculaire voorstelling van deze traditionele Spaanse dans. Wij kozen voor de bekendste: Corral de la Moreria. Dit is een klein restaurant in de buurt van het koninklijk paleis waar je eerst kunt genieten van een heerlijk diner en daarna van een spetterende voorstelling. Het diner was heerlijk, met goede wijn en verrukkelijke gerechten en tegen de tijd dat we het op hadden begon de voorstelling.

Op het podium kwamen twee gitaarspelers en drie zangers. Die zangers hadden indrukwekkende stemmen! Heel rauw en doorleefd en dat paste precies bij de muziek. Anderhalf uur lang zongen ze de longen uit hun lijf.

Terwijl de muzikanten aan het spelen waren, kwamen de flamenco dansers. Een heer en drie vrouwen. Twee jonge dames en een oudere vrouw die kon zingen en dansen tegelijk. Ze gingen helemaal los, tegelijk maar ook stuk voor stuk. Het is een enorm opzwepende dans. Heel anders dan onze klompendans ;-)

Een bezoek aan Corral de la Moreria is niet goedkoop (vanaf 95 euro voor een diner en de voorstelling), maar het is iedere euro meer dan waard. Als het niet zo prijzig was geweest waren wij zeker elke avond gegaan!

2. Bezoek het koninklijk paleis van Madrid

Palacio Real, het koninklijk paleis van Madrid
Palacio Real, het koninklijk paleis van Madrid

Het koninklijk paleis van Madrid, of het Palacio Real in het Spaans, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het gigantische paleis wordt tegenwoordig niet meer bewoond door de koning en koningin, maar wordt wel gebruikt voor officiële gelegenheden zoals de abdicatie van koning Juan Carlos op 19 juni 2014. Een beetje zoals het koninklijk paleis op de dam in Nederland.

De mooie ingang van het koninklijk paleis
De mooie ingang van het koninklijk paleis

Met een oppervlakte van 135.000 meter en 3418 kamers, is het paleis het grootste van Europa. Als je dit paleis gaat bezichtigen ben je dan ook niet zomaar klaar. Trek zeker een paar uur uit voor het Palacio Real om te genieten van alle pracht en praal in het paleis.

3. Het Prado museum

Prado Museum in Madrid
Prado Museum in Madrid

Het Prado Museum in Madrid is één van de bekendste musea ter wereld. Het is een gigantisch gebouw dat helemaal vol hangt met schilderijen. Er hangen schilderijen van wereldberoemde schilders zoals Goya, Velazquez en Rembrandt.

Je kunt uren ronddwalen in dit museum doolhof. Na het zien van de duizenden schilderijen duizelt het voor de ogen!

Ook waren er schilderijen van Van Gogh
Ook waren er schilderijen van Van Gogh

Zorg dat je vroeg bij het museum bent, het liefste als deze ‘s ochtends open gaat, want het is één van de populairste bezienswaardigheden in Madrid. Als je rond het middaguur komt kan het zijn dat je een uur moet wachten in de rij voor je een kaartje kunt kopen.

4. Plaza Mayor

Het gezellige plein Plaza Mayor in Madrid
Het gezellige plein Plaza Mayor in Madrid

Dit prachtige plein ligt in het hart van Madrid en is eeuwenoud. De bouw van het Plaza Mayor begon aan het begin van de zeventiende eeuw. Aan het einde van de achttiende eeuw moest het plein flink worden opgeknapt na verschillende branden die de gebouwen rondom het plein enorm hadden beschadigt.

Het Plaza Mayor is vooral een gezellig, toeristisch plein. Rondom het plein vind je talloze souvenirwinkeltjes en restaurantjes. In december is het plein extra gezellig verlicht met kerstlampjes en een staat er een kerstmarkt.

5. Kathedraal van Madrid

Binnenin de mooie kathedraal
Binnenin de mooie kathedraal

De kathedraal van Madrid, de Santa Iglesia Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena (een flinke mond vol) is een gigantische kathedraal tegenover het koninklijk paleis.

De kathedraal is 102 meter lang en 73 meter hoog. De bouw van de  Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena werd pas voltooid in 1993. De eerste plannen om de kathedraal te bouwen waren er al in de zestiende eeuw, maar het koninkrijk uitbreiden in de nieuwe wereld kwam eerst en pas in de negentiende eeuw werd er begonnen met de bouw van de kathedraal.

De bouw werd stilgelegd tijdens de Spaanse burgeroorlog en ging pas weer verder in 1950. In 1993 was de kathedraal van Madrid dan eindelijk klaar en werd de kerk ingewijd door paus Johannes Paulus de tweede.

6. Wandelen door de kleine straatjes

Overal in Madrid vind je mooie balkonnetjes
Overal in Madrid vind je mooie balkonnetjes

Het leuke aan Madrid zijn de honderden kleine straatjes met mooie ijzeren balkonnetjes. Natuurlijk geen idee wat die appartementen kosten, maar het geeft toch het idee alsof de oude binnenstad bewoond is met “normale” mensen en niet alleen door bedrijven en de rijken der aarde.

Veel mensen proppen hun balkon vol met exotische planten en de balkonnetjes zijn ingelegd met mooie tegels waardoor het er enorm gezellig uit ziet! Een wandeling door de straten van Madrid maakte mij ontzettend vrolijk!

7. Tapas eten en mensen kijken op een van de vele terrasjes

Iets teveel tapas besteld
Iets teveel tapas besteld

In Madrid kun je heerlijk eten op elke hoek van de straat. Er zijn talloze restaurantjes variërend van ontzettend goedkoop tot heel erg duur en alles er tussenin. Veel van die restaurants hebben een terras waar je zelfs in de maand december prima kunt zitten. Als je de Spaanse keuken wilt proeven kun je het beste kiezen voor tapas: kleine hapjes waar je er met zijn tweeën een stuk of vier of vijf van kunt bestellen, waardoor je veel verschillende dingen kunt proeven.

Specialiteit in Madrid zijn de raciones, grote tapas. De hoeveelheid die je krijgt als je raciones besteld verschilt nogal: we hebben porties gehad die nauwelijks groter waren dan normale tapas en we hebben raciones gehad waarbij we aan een portie meer dan genoeg hadden met zijn tweeën. Het hangt af van het restaurant, maar meestal geeft de prijs wel een aardige indicatie van de grootte: zijn de raciones nauwelijks duurder dan gewone tapas dan kun je dat verwachten in de grootte, idem dito met dure raciones. Zo kwam het voor dat we drie van deze grote tapas bestelden en het grootste gedeelte moesten laten staan. Superzonde!

Als je geniet van je tapas op het terrasje in de zon, kun je ideaal mensen kijken. Het viel mij op dat de Madrilenen er zo netjes en goed gekleed uit zien. Ook de oudere heren en dames. Ik voelde me soms best underdressed met mijn spijkerbroek, laarsjes en ski jas. Omdat we eerst maar een maand op de Canarische eilanden verbleven hadden we natuurlijk geen jas bij ons en omdat we begin januari gaan skiën hebben we allebei maar direct een ski-jas gekocht. Die hebben we dan toch nodig en dan is het zonde om twee aparte jassen te kopen.

8. Parque del Buen Retiro

Monument van Alfonso XII uit 1922 in Parque del Buen Retiro
Monument van Alfonso XII uit 1922 in Parque del Buen Retiro

Het Parque del Buen Retiro is absoluut een hoogtepunt als je Madrid bezoekt! Het prachtige en gigantische park geeft je de gelegenheid om de drukte van de stad even te ontvluchten en te genieten van de natuur.

De geschiedenis van het park gaat terug tot de zestiende eeuw, toen koning Filips IV hier een zomerpaleis liet bouwen. In de jaren 1630 werd het park aangelegd, met veel zorg voor de prachtige tuinen. Het Parque del Buen Retiro was toen alleen open voor leden van de koninklijke familie. Dat veranderde in 1767, toen ook het park werd geopend voor iedereen. Dat “iedereen” was wel aan voorwaarden verbonden: zo moesten de bezoekers nette kleding dragen en moesten ze gebaad en gewassen zijn.

In het midden van het Parque del Buen Retiro vind je een meer met daarachter het monument voor Alfonso XII uit 1922. Ik vond dit gedeelte van het park het mooiste: op het prachtige meer met daarachter een net zo mooi monument roeien mensen in tientallen bootjes over het meer. Hartstikke romantisch! Helaas was Mark ziek (voedselvergiftiging) en wilde hij niet met mij in een roeibootje.

Langs het hoofdpad dat door het park loopt en dat ook langs het meer leidt, staan waarzeggers, muzikanten, levende standbeelden en artiesten. Voor een paar euro kun je je handen laten lezen of je toekomst laten voorspellen, genieten van muziek op bijzondere muziekinstrumenten (toen wij er waren speelde er iemand op een soort schaal met putten erin) of je dood schrikken van een levend standbeeld dat ineens beweegt. Hartstikke gezellig!

Het glazen paleis Palacio de Cristal
Het glazen paleis Palacio de Cristal

In het park vind je twee paleizen: het Palacio de Velazquez en het indrukwekkende Palacio de Cristal. Het Palacio de Cristal is een glazen paleis dat gebouwd werd in 1887 als kas om tropische planten en bloemen uit de Filipijnen tentoon te stellen. Tegenwoordig worden beide paleizen gebruikt om kunst tentoon te stellen.

Toen wij in het kristallen paleis waren, stond er een bizar kunstwerk: een caravan met allemaal bewegende spulletjes en poppetjes met op het bed een levende mevrouw die in een schijnbaar diepe slaap verkeerde, terwijl ze door de bezoekers werd aangestaard en gefotografeerd. Ik hoorde het kleine jongetje naast me aan zijn vader vragen of die mevrouw dood was. Dit was de eerste keer dat ik een levend kunstwerk zag en eigenlijk vond ik het een beetje naar. Ik snapte de vraag van het jongetje erg goed want ze zag er inderdaad niet erg gezond uit!

9. Plaza de Callao en de Gran Via

Kerstverlichting op de Gran Via
Kerstverlichting op de Gran Via

Het Plaza de Callao en de Gran Via (grote weg) is het shopping en entertainment hart van de stad! Alle grote winkelketens vind je in één van de prachtige gebouwen uit het begin van de twintigste eeuw aan de Gran Via. We hadden zelf geen winterkleding bij ons vanwege ons bezoek aan de altijd zomerse (in ons geval vooral regenachtig maar qua kleding hadden we daar niet echt op gerekend) Canarische Eilanden en we moesten dus nodig wat truien en broeken inslaan!

We hadden flink veel winterkleding nodig!
We hadden flink veel winterkleding nodig!

De eerste dag in Madrid hebben we doorgebracht op de Gran Via en het Paza de Callao om te winkelen. Aan het einde van de dag konden we bijna niet meer lopen omdat we zoveel tassen hadden en was onze portemonnee een stuk lichter. We hadden samen tig spijkerbroeken, truien, jassen, sokken, sjaals, mutsen, handschoenen en shirts gekocht. Zelfs voor skikleding ben ik geslaagd!

Ook voor bioscopen, theaters en voorstellingen ben je op het Plaza Callao aan het juiste adres: het wordt niet voor niets het Broadway van Spanje genoemd! Bekende musicals zoals Mama Mia en We Will Rock You kun je hier bekijken, net als de nieuwste films.

We zaten zelf in een hotel aan het Plaza de Callao en dat was ideaal. We hadden winkels en restaurants voor de deur en voor alle andere bezienswaardigheden namen we de metro, waarvan de halte zich op een minuut loopafstand bevond.

10. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Moderne kunst in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia
Moderne kunst in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia is een museum gewijd aan moderne kunst, vanaf ongeveer 1900 tot aan nu. Het museum is gevestigd in een oud ziekenhuis waarvan de bouw begon in 1756. Het gebouw deed dienst als ziekenhuis tot aan 1965. In de jaren erna stond het leeg tot er vanaf 1986 moderne kunst werd tentoongesteld. Dit waren tijdelijke tentoonstellingen totdat in 1992 het huidige Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (waarom maken ze allemaal van die lange namen?) werd geopend.

De grote glazen liften van het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia
De grote glazen liften van het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Het opvallendste aan het museum zijn de gigantische glazen liften aan de buitenkant van het gebouw. Vanuit de lift heb je een prachtige uitzicht van de stad en natuurlijk hebben we daar flink wat foto’s gemaakt!

In het museum vind je natuurlijk werk van de twee bekendste moderne kunstenaars: Pablo Picasso en Salvador Dali. Hun indrukwekkende werk heeft een prominente plaats in het museum!Reacties

reacties

4 gedachten over “10 tips die een stedentrip in Madrid onvergetelijk maken!”

  1. Madrid stond al op mijn wishlist, maar nu heb je hem weer een flink stuk hoger gezet. Echt mooie foto’s bijzonder leuke, sfeervolle stad! Ik ga zeker eens een tripje plannen, leuk! Gaaf idee om via Madrid naar Boedapest te vliegen, mooie combi!

    1. Ja het was prachtig! Niet heel warm (tussen de 10 en 15 graden) maar we hebben bijna alleen maar zon gehad en af en toe een paar wolkjes. Geen regen :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *